Произвођачи намјештаја испливали из кризе

Милијана Латиновић
Произвођачи намјештаја испливали из кризе

БАЊАЛУКА - Произвођачи намјештаја у Српској успјели су сустићи прошлогодишњи резултат упркос кризи изазваној пандемијом вируса корона па је након пада од 53 одсто у априлу извоз у октобру за 16 одсто премашио пласман тих производа у истом мјесецу лани.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори РС Лазо Шиник рекао је за “Глас Српске” да не постоји привредни субјект који на неки начин није осјетио посљедице ове кризе.

- Након велике економске кризе 2008. године услиједио је период великог раста, да би у 2018. години оборили све рекорде, а онда је лани дошло до успоравања па чак и појаве негативних трендова. Дошло је до одређених поремећаја јер су поједини произвођачи смањили производњу намјештаја за око 30 одсто, а неки су престали да се баве том дјелатношћу, а иначе су имали велико учешће у производњи - појаснио је Шиник.

Додао је да је ова година добро почела, од реализације уговора са “Шумама РС” до производње и пласмана те да су дрвопрерађивачи били увјерени да слиједи повратак на пут напретка.

- Ситуација се крајем марта закомпликовала, да би у априлу имали најлошији резултат у овој години. Наиме, у априлу је забиљежен пад производње намјештаја за 81 одсто у односу на април 2019. године и пад извоза тих производа за 53 одсто у односу на исти период лани. Ушли смо у период велике неизвјесности, а опоравак је условљен ситуацијом на нама најважнијим тржиштима, а то су земље ЕУ Њемачка, Италија, Француска и Аустрија, као и регион те земље ЕФТА попут Швајцарске, Лихтенштајна и Норвешке. Почело је затварање граница па је проток робе био успорен - подсјетио је Шиник и додао да је роба ипак проналазила пут до тржишта уз веће трошкове транспорта коридорима и дужа чекања. Додаје да се свјетло на крају тунела показало тек у јуну, када почиње враћање у колико-толико нормално стање.

- За десет мјесеци ове године, упркос свим потешкоћама и катастрофалним резултатима у априлу, успјели смо сустићи прошлогодишњи ниво и производње и извоза, односно укупан извоз дрвопрерађивачке индустрије и намјештаја заостаје за свега 2,3 одсто за оним у прошлој години - рекао је Шиник. Нагласио је да је лани за десет мјесеци извезен намјештај вриједан 185,5 милиона марака, док је у истом периоду ове године пласман тих производа “тежак” 182 милиона марака. Српска је у прошлој години од јануара до краја октобра увезла намјештај вриједан око 34 милиона, док је лани на домаће тржиште стигао намјештај вриједности око 39 милиона КМ.

- Ако посматрамо само резултат у октобру, извоз је за 16 одсто већи у односу на исти мјесец прошле године. Све ово можемо сматрати врло добрим резултатима, узимајући у обзир новонасталу ситуацију. Очекујем да се овакав резултат задржи до краја године, упркос најавама неких нових закључавања у Европи - истакао је Шиник. Нагласио је да је добро познато да је година након кризе увијек најтежа, али да има основа да се у идућој години очекује скроман раст у индустрији намјештаја.

Запослени

Лазо Шиник је рекао да је у индустрији намјештаја у Српској запослено око 4.000 радника. Нагласио је да је упркос кризи у тој грани привреде за десет мјесеци ове године број запослених повећан за око 3,5 одсто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана