Произвођачи јаја и пилетине у БиХ у незавидном положају: Пад потрошње нагомилао вишак

Милијана Латиновић
Произвођачи јаја и пилетине у БиХ у незавидном положају: Пад потрошње нагомилао вишак

БАЊАЛУКА - Пад потрошње у БиХ, али и на европском тржишту нагомилао је вишак јаја и пилетине код домаћих живинара којима је пласман производа у ЕУ једина карта за излазак из кризе.

Зелено свјетло за извоз јаја за прераду на европско тржиште у БиХ има једино фирма “Агрекс” из Доњег Жабара, али је и она зауставила пласман који је постао нерентабилан због све скупље производње.

- Комерцијални услови и опште тржишне прилике нам не дозвољавају да извозимо јаја за прераду иако имамо дозволу. Оно што за нас представља велику прилику јесте дозвола за пласман конзумних јаја коју очекујемо у идућој години. У току су контроле на салмонелу на свим фармама у БиХ и рачунамо да ће резултати бити почетком идуће године - рекао је за “Глас Српске” директор компаније “Агрекс” Предраг Миличић.

Миличић, који је и предсједник Удружења заједнице живинара РС, истакао је да је ситуација у живинарству изузетно тешка због присуства великих количина меса из увоза.

- У овој години сви радимо са изразитим повећањем цијена сировина, што поскупљује комплетну производњу. Циљ је сачувати производњу за нека боља времена. Извоз у ЕУ је велика шанса јер свако ново тржиште добро дође, посебно у вријеме поремећаја какве смо имали у овој години, од велике производње, пада тражње до ненормално ниских цијена производа - рекао је Миличић изразивши наду да ће се ситуација изазвана пандемијом вируса корона стабилизовати како би планови живинара могли бити реализовани.

Да је проблема много, сагласан је и директор компаније “Мади” из Тешња Маид Јабанџић. Ова компанија је прва из БиХ у септембру прошле године почела извозити пилетину на европско тржиште.

- Европа је преплављена својом пилетином, потрошња је пала, цијена житарица је усљед кризе порасла, тако да је наша рачуница слаба и та ситуација са извозом није уопште ружичаста - рекао је Јабанџић.

Додао је да никоме није јасно откуд толики вишак кад је производња у неким сегментима чак и мања него протеклих година.

- Очигледно усљед кризе, када падне потрошња и стандард, грађани се окрећу “јефтинијој” храни, због чега ми гомиламо вишкове који директно утичу на цијену - упозорио је Јабанџић.

Мјере и контрамјере

Домаћи произвођачи пилетине и јаја изразили су забринутост због захтјева удружења пољопривредних произвођача из РС и ФБиХ за увођење прелевмана на увоз, те повећање царинских стопа. Сматрају да би увођење таквих мјера могло проузроковати реципрочне мјере ЕУ, што би негативно утицало на пословање перадарске индустрије у БиХ и угрозило извоз пилећег меса и конзумних јаја на европско тржиште, те успорило или зауставило процедуру одобрења извоза расплодних јаја у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана