Произвођачи дувана траже ниже акцизе

Анита Јанковић-Речевић
Произвођачи дувана траже ниже акцизе

БАЊАЛУКА - Производња дувана, која је прије неколико деценија у БиХ достизала 25.000 тона годишње, спала је на свега 500 тона, јер произвођачи због високих намета константно смањују засаде, а уколико акцизе ускоро не буду смањене, откуп ће бити тотално заустављен, што ће убрзати развој црног тржишта.

Истакнуто је ово на јучерашњем састанку у Спољнотрговинској комори (СТК) БиХ, којем су присуствовали представници ентитетских министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, те произвођачи и организатори производње. 

Потпредсједник СТК БиХ Немања Васић каже да је примарна производња дувана у БиХ пред гашењем те да је састанак организован да би се покушала наћи рјешења за њено оживљавање, с обзиром на огроман потенцијал производње у Семберији и Херцеговини. 

- Вриједност производње дувана у БиХ је прије рата достизала 70 милиона КМ годишње, а сада једва два милиона.

Произвођачи се ослањају искључиво на извоз, јер су домаће фабрике угашене, а кључни проблем је нелогичан обрачун ПДВ-а, који гуши производњу - рекао је Васић. 

Светозар Михајловић из бијељинског предузећа “Дуван” каже да су проблеми у дуванској индустрији вишегодишњи, односно од када је УИО акцизе на резани дуван са седам КМ по килограму подигао на 114 марака.

- Док су акцизе биле седам КМ све фабрике су имале производњу резаног дувана, који се у количинама од 50 до 500 грама продавао у продавницама са акцизном маркицом. Међутим, када су акцизе повећане, фабрике су затвориле та постројења, а продавнице отписале залихе, јер је био прескуп за потрошаче. То је допринијело развоју црног тржишта - тврди Михајловић и истиче да је БиХ једина земља у ЕУ у којој се ПДВ на дуван обрачунава на бази сјемена, на основу којег се процјењује коначан производ.

Он тврди да УИО проблем црног тржишта настоји ријешити гашењем производње дувана. 

- Ситуација ће бити још гора ако намети не буду смањени, јер сва четири организатора производње дувана која дјелују у БиХ неће бити у могућности да наставе са радом, а када одустанемо од откупа, сав дуван који буде произведен завршиће на црном тржишту - упозорио је Михајловић и додао да произвођачи и организатори од надлежних траже смањење акциза на резани дуван, али и да размотре додатне облике финансирања производње. 

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић истиче да Српска у укупној производњи дувана у БиХ учествује са више од 65 одсто те да ресорно министарство подржава став произвођача. 

- Више од 300 породица, које годишње засију 600-700 хектара дувана, живи од те производње и зато сматрам да би УИО требало да буде флексибилнији код тумачења одређених закона. У пољопривредној производњи мора постојати разумијевање. Сулудо је да се на бази сјемена прерачунава коначан производ, јер нико не може да гарантује да ће то сјеме проклијати. Сада је прилика да нађемо компромис - поручио је Пашалић. 
 

ПОДРШКА

Борис Пашалић је навео да Српска произвођаче дувана подржава кроз премије по произведеном килограму, као и субвенције за набавку механизације и система за наводњавање. 

- Нико неће имати користи уколико производња дувана буде угашена, ни произвођачи, ни УИО, ни ресорна министарства. Бићемо осуђени на стоодстотни увоз тих производа - истакао је Пашалић. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана