Производи из Српске и на рафама “Шпара”

Милијана Латиновић
Производи из Српске и на рафама “Шпара”

БАЊАЛУКА - Анализа тржишта с циљем повезивања предузећа из Српске посебно из металне, дрвне и прехрамбене индустрије са компанијама из Аустрије, кључна је активност Представништва РС у Бечу.

Захваљујући сервису који је осмишљен у три фазе, домаћа извозно оријентисана предузећа имају веће шансе да дођу до аустријског тржишта и тамо учврсте своје позиције.

- Прва фаза је бизнис регистар, гдје се привредници из Српске могу регистровати, затим “Аутриџ” програм који нуди анализу аустријског тржишта и бржу комуникацију са аустријским привредницима и трећа фаза је “Шоурум” односно концепт продавница - појаснио је за “Глас Српске” шеф Представништва РС у Аустрији Младен Филиповић, нагласивши да Аустријанци посебно цијене квалитет наших производа.

Истакао је да се друга фаза тренутно интензивира те да увелико обилазе привреднике из РС и организују тренинге за њих у сврху припреме одласка у Аустрију.

- Радимо анализе тржишта по браншама, посебно за метал, дрво и прехрамбену индустрију, а осим тога радимо и анализе тржишта за конкретне фирме и омогућавамо директне контакте са аустријским партнерима што се тренутно интензивно ради са више од 150 предузећа из Српске - рекао је Филиповић, нагласивши да увелико припремају терен за излазак домаћих компанија на аустријско тржиште.

Говорећи о “Шоуруму”, Филиповић подсјећа да та концепт продавница у Линцу постоји већ двије године те да су конкретни резултати већ видљиви. Наиме, фирме које се представљају у “Шоуруму” већ имају партнере у Аустрији. Филиповић додаје да је план да концепт продавнице буду отворене и у Бечу, Грацу и Салцбургу.

- Планирамо да за наше произвођаче из прехрамбене индустрије омогућимо пласман производа у Аустрији. У сарадњи са “Шпар” и “Реве” групацијама већ смо неке наше прехрамбене производе убацили у њихове продавнице и то је конкретан резултат сарадње - истакао је Филиповић.

Предвиђено је, додао је, и да буду представљене врсте дрвета те намјештај из Српске, а све с циљем што бољег пласмана домаћих производа на тамошњем тржишту.  Филиповић је позвао привреднике да искористе све ове могућности и направе први корак за што успјешнији наступ у Аустрији.

Интернет странице

Младен Филиповић је истакао да осим анализе тржишта и повезивања домаћих са аустријским фирмама, Представништво РС помаже компанијама из Српске да се што боље представе на интернету.

- Помажемо око превода на њемачки и унапређења њихових интернет страница. На неки начин смо истурено комерцијално одјељење за наше привреднике - рекао је Филиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана