Производи из БиХ враћају изгубљену позицију

Милијана Латиновић
Производи из БиХ враћају изгубљену позицију

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Производи из Српске и ФБиХ вратили су изгубљено мјесто на полицама маркета на самопроглашеном Косову, што потврђује и податак да су домаће компаније за девет мјесеци ове године тамо пласирале производе у вриједности од 81,7 милиона марака, што је четири пута више у односу на вриједност робе која је из тамошњих предузећа стигла у БиХ.

Домаћи привредници истичу да тржиште самопроглашеног Косова није велико, али је веома значајно, јер је једно од ријетких на коме остварују суфицит. О значају тог тржишта говоре подаци Спољнотрговинске коморе БиХ о робној размјени. У 2018. години домаће компаније пласирале су на тамошње тржиште робу вриједну скоро 142 милиона марака, док је увоз био тежак свега 16,4 милиона КМ. У новембру те године приштинске власти наметнуле су таксе од 100 одсто на сву робу из Србије и БиХ, чиме је извоз вишеструко умањен. Годину касније БиХ је на Косово пласирала производе вриједне свега 13,5 милиона марака, а увезена је роба вриједна 12,8 милиона. Након мукотрпне борбе намети су укинути 1. априла прошле године, а вриједност пласираних производа премашила је 77 милиона КМ. И увоз са косовског тржишта је повећан па је лани вриједност робе која је стигла у БиХ премашила 15 милиона КМ.

Иако је вриједност извоза за девет мјесеци ове године дупло мања у односу на 2018, односно период прије увођења такси, видљиво је да домаће компаније поново освајају изгубљено тржиште. Осим тога, повећан је и увоз па је вриједност увезене робе у БиХ од јануара до краја септембра достигла скоро 19 милиона марака.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић рекао је за “Глас Српске” да се домаће компаније постепено враћају на изгубљено тржиште.

- Док су високи намети били на снази, извоз је био готово немогућ. За то вријеме неке друге компаније заузеле су добар дио тамошњег тржишта и треба времена да се све врати не период од раније. Самопроглашено Косово нема велику алтернативу када је ријеч о производима које ми тамо извозимо, а то су челик и асортиман прехрамбених производа, зато смо се брзо вратили на то тржиште - рекао је Васић и додао да већ у идућој години очекује да се пласман робе на тамошње тржиште врати на ниво из 2018. године.

Гвожђе и челик

У извозу на самопроглашено Косово предњаче гвожђе и челик, затим прерађевине од меса, риба, фармацеутски производи и млијеко, док у увозу осим гвожђа и челика доминирају кожа, целулоза, те каучук и гума.

Према подацима Спољнотрговинске коморе, БиХ је на тамошње тржиште извезла више од 16 милиона килограма гвожђа и челика вриједности веће од 20 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана