Продужено радно вријеме спасава робу од пропадања

Драгана Орловић
Продужено радно вријеме спасава робу од пропадања

БАЊАЛУКА - БиХ и Хрватска постигле су начелни договор да ће инспектори на границама остајати и послије 15 часова, уколико обим посла то буде захтијевао, што ће олакшати промет лако кварљиве робе.

Посљедњи проблем јавио се прије неколико дана, када је више од 30 камиона са шљивама и корнишонима чекало на граничном прелазу Градишка и по два дана. То је донијело проблеме произвођачима и извозницима, јер су дошли у ситуацију да роба не стиже на вријеме до купца, као и да им пријете пенали, јер шљиве и корнишони губе на квалитету.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац јуче је од главног инспектора Хрватске Андрије Микулића затражио да буде омогућен несметан прелаз хрватске границе за транспорт корнишона и шљива из БиХ намијењених тржишту ЕУ.

- Дошли смо до једне врсте разумијевања - рекао је Кошарац након телефонског разговора са Микулићем и упутио апел извозницима наведених пољопривредних производа из РС и ФБиХ да поштују процедуре, односно да 24 часа раније најаве долазак на гранични прелаз. Он је објаснио да је ријеч о европским стандардима и обавези која произлази из уговора између БиХ и Хрватске.

Наводећи да је радно вријеме инспекције на граници од седам до 15 часова, Кошарац је рекао да се са Микулићем договорио да све што је најављено 24 часа раније тога дана буде у потпуности прегледано, а надлежни фитосанитарни инспектори на хрватској страни остајаће и дуже.

- У случају повећаног обима посла, постоји најава да ће бити продужено радно вријеме инспекције на граници - рекао је Кошарац и поновио да све оно што није најављено 24 часа раније, због система у ЕУ, неће моћи проћи контролу. Он је изразио увјерење да ће производи који долазе из Српске и ФБиХ на граничне прелазе Хрватске, а подлијежу фитосанитарној контроли, уз потребну најаву приоритетно бити прегледани и да неће више долазити до застоја.

Кошарац је најавио да ће идуће седмице лично на граници провјерити ситуацију. Подсјетио је и да је проблема са преласком корнишона и шљива намијењених тржишту ЕУ било и лани, због чега је ове године раније упутио допис надлежним хрватским институцијама, да би тај проблем био предупријеђен. Додао је и да је о свему информисао и специјалног представника ЕУ у БиХ Јохана Сатлера, али да није добио одговор.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић рекао је за “Глас Српске” да је веома охрабрујуће за све произвођаче ако радно вријеме на граници буде продужено, јер ће на тај начин моћи да поштују термине испоруке.

- Надамо се да ће ова ситуација бити трајно ријешена, јер сваке сезоне имамо готово исте проблеме - поручио је Дојчиновић.

Мјере

Истичући опредијељеност за заштиту примарне домаће производње и олакшавање извоза пољопривредницима из Српске и ФБиХ, Сташа Кошарац је истакао да је размишљао и о неким другим мјерама.

- Треба истаћи да фитосанитарни гранични налази нису у надлежности БиХ, постоје неке друге мјере које бисмо могли да доносимо. Не на бази реципроцитета, али морамо штитити наше људе и интересе - закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана