Продаја полиса пала за 20 одсто

Милијана Латиновић
Продаја полиса пала за 20 одсто

БАЊАЛУКА - Епидемија вируса корона помрсила је планове осигуравајућим друштвима у Српској која на истеку другог квартала биљеже пад уговорених полиса за око 20 одсто, а колико је ситуација лоша потврђује податак да у посљедња три мјесеца није продата ниједна полиса путничког здравственог осигурања.

Истакао је то јуче за “Глас Српске” предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Миломир Дурмић нагласивши да су у протеклом периоду штету претрпјели сви осигуравачи.

- Евидентан је пад премије обавезног осигурања од ауто-одговорности, као и ауто-каско, те осигурања путника у јавном превозу јер аутобуси три мјесеца нису уопште возили. Само у априлу забиљежен је пад од десет одсто у сектору осигурања од ауто-одговорности - рекао је Дурмић подсјетивши да обавезно осигурање од ауто-одговорности чини двије трећине укупне премије у Српској.

Дурмић каже да не очекује велики губитак на крају године, изузев када је ријеч о полисама путничког здравственог осигурања.

- Оно што нам иде наруку је уредба коју је донио Савјет министара БиХ којом је физичким и правним лицима остављен рок од 90 дана да продуже осигурање, односно регистрацију возила, док је раније рок био свега 30 дана. С обзиром на то да је тај рок помјерен, у другом дијелу године очекујемо боље резултате - казао је Дурмић.

Коментаришући потез Владе Српске која је прошле седмице утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о обавезним осигурањима у саобраћају, а који предвиђа пролонгирање рокова за увођење либерализације у области ауто-осигурања, Дурмић каже да је то једини исправан потез јер домаће тржиште осигурања није спремно за либерализацију.

- Утврђени рокови за увођење дјелимичне и потпуне либерализације цијена осигурања од ауто-одговорности одгађају се за период од три године. Имајући у виду чињеницу да друштва за осигурање, путем филијала, послују у оба ентитета, тражили смо одгађање либерализације све док ентитетски закони не буду усаглашени о том питању - истакао је Дурмић.

Додао је да су земље у региону предвидјеле да процес либерализације код њих почне оног момента када постану чланице Европске уније, а Српска је једина имала приједлог закона о либерализацији прије икаквих преговора БиХ за улазак у ЕУ.

Закон

Миломир Дурмић је рекао да Закон о обавезним осигурањима у саобраћају, који је ступио на снагу 2015. године, предвиђа да у 2020. години у Српској почне фазна либерализација у области ауто-одговорности.

- Либерализација је у складу с тим прописима требало да почне у октобру ове године, али смо крајем прошле године упутили иницијативу Министарству финансија Српске за одгађање тог процеса - рекао је Дурмић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана