Продаја бијељинске “Шећеране” пропала због огласа

Милијана Латиновић
Продаја бијељинске “Шећеране” пропала због огласа

БАЊАЛУКА - Суд је због законских зачкољица поништио оглас о продаји бијељинске Фабрике шећера у стечају и расписао нови, а једином купцу на посљедњој лицитацији, фирми “НСГ Рент” из Звоника, враћен је уплаћени депозит.

Рекао је то за “Глас Српске” стечајни управник “Шећеране” Небојша Матић додавши да је сада очигледно да стечај који траје већ пет година ипак неће бити окончан до краја ове године како се очекивало.

- Иако је Одбор повјерилаца на посљедњој сједници утврдио да је понуда зворничке фирме “НСГ Рент” која је понудила три милиона за “Шећерану” и уплатила депозит 50.000 марака валидна, стечајни судија је поништио тај оглас о продаји, јер је у њему стајало да се продаје стечајни дужник као правно лице. С обзиром на то да се то коси са законским прописима, оглас је расписан поново те је наведено да се продаје имовина стечајног дужника - појаснио је Матић. 

Додао је да је нови рок за достављање понуда и уплату депозита 18. децембар те да ће пристигле понуде Одбор повјерилаца разматрати на сједници која је заказана за 21. децембар. Како је наведено у огласу, купац је лице које понуди највећи износ.

Имовина “Шећеране” годинама је продавана по цијени од десет милиона марака. Осим Бањалучанина Горана Вајкића, који је мјеркао “Шећерану” и за њу нудио 6,9 милиона марака, за то пропало предузеће су биле заинтересоване и фирме “Солтист” и “Саријел” из Турске, али у два наврата нису испоштовале прописе и уплатиле депозит, тако да је продаја предузећа Турцима пропала.

Послије њих у трку за некадашњег гиганта ушла је и компанија “Нива” из Жабља у Србији, која се бави производњом медицинских средстава од газе и вате. Имали су намјеру да, након што купе фабрику, у њој прошире своју производњу и запосле 100 радника, али је и та понуда пропала.

За “Шећерану” је био заинтересован и потенцијални купац из Кине Драган Гуру Ђурагин, али ни с њим није склопљен посао. На листи заинтересованих за ово пропало предузеће била је и фирма “Унимонт” из Лознице, која се бави станоградњом, а с обзиром на то да није уплатила депозит у предвиђеном року, продаја је настављена по цијени од осам милиона марака. “Шећерану” је лани намјеравала да купи и фочанска компанија “Павгорд” понудивши тада пет милиона за ово пропало предузеће, али је та понуда одбијена. Међутим “Павгорд” је ове године поново ушао у игру и откупио сва потраживања радника, неколико предузећа из Србије и Пореске управе РС и на тај начин постао већински повјерилац са 64 одсто потраживања. Иако се очекивало да ће фочанска компанија доставити понуду за куповину “Шећеране”, то се није догодило.

Безуспјешне лицитације

Бијељинска Фабрика шећера зјапи празна већ 12 година. У стечају је од 2015. године. Фабрика је до сада безуспјешно продавана на 15. лицитација, прво по цијени од десет милиона КМ, а потом и по нешто нижој. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана