Привредници вапе за алатничарима

Милијана Латиновић
Привредници вапе за алатничарима

Бањалука – Машинској индустрији у Републици Српској недостаје стотине алатничара, због чега привредници у сарадњи са школама настоје скројити наставни план како би се ово занимање, након непуне три деценије вратило у ђачке клупе.

Директор Привредне коморе РС Перо Ћорић истиче за “Глас Српске” да је некадашњи бањалучки “Чајавец” у чијим погонима су настајали алати за цијелу бившу Југославију, запошљавао десетине алатничара, који су се бавили дизајном алата, али и њиховом поправком и израдом.

Ћорић каже да су ти мајстори већ одавно у пензији, због чега предузећа вапе за радницима тог профила.

- Алатничари се баве израдом ручних и машинских алата за серијску производњу и обраду производа од метала и пластичних маса и пријеко су потребни свим предузећима која се баве том дјелатношћу - појаснио је Ћорић.

Нагласио је да је на потребу школовања за то занимање указало привредно друштво “Колектор ЦЦЛ” из Лакташа које у оквиру свог погона планира да формира алатницу и које уз подршку Њемачке развојне агенције (ГИЗ) реализује пројекат унапређења образовног система у сектору машинске индустрије за занимање алатничар, који је недавно представљен у Привредној комори РС.

Међу првима у Српској алатничаре би могла почети школовати Машинска школа у Приједору, која је партнер у овом пројекту.

- Развијаћемо наставни план и програм за занимање алатничар, водећи се потребама тржишта рада, с обзиром на то да се онима који упишу то занимање пружа прилика за квалитетну праксу и сигурна радна мјеста - рекла је директорица те школе Дијана Шобот.

Додала је да је то занимање некада постојало у приједорској Машинској школи, али да су наставни планови по којима је рађено застарјели.

- Предузеће “Колектор” и у нашем граду отвара погон и исказало је велику потребу за радницима тог профила. Наши професори ће учествовати у креирању наставног плана и програма и очекујем да ћемо по одобрењу ресорног министарства већ од школске 2020/21. планирати упис једног одјељења за занимање алатничар - рекла је Шобот.

Министарство

У Министарству просвјете и културе РС истичу да у оквиру креирања уписне политике у средње школе анализирају потребе тржишта рада и уважавају све оправдане захтјеве привреде за увођење нових занимања.

- До сада нисмо примили ниједан званичан захтјев за увођење занимања алатничар у средњем стручном образовању - навели су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана