Привредници банкама дугују 2,18 милијарди КМ

Милијана Латиновић
Привредници банкама дугују 2,18 милијарди КМ

БАЊАЛУКА - Привредници у Републици Српској на крају септембра ове године дуговали су домаћим банкама 2,18 милијарди марака на основу кредита које су подигли, што је за око 50 милиона више у односу на исти период лани.

Показују то подаци Агенције за банкарство РС, према којима су укупни кредити на крају деветог мјесеца износили 5,344 милијарде марака, од чега се на зајмове привреди односило 40,81 одсто. 

- Забиљежен је у континуитету раст кредита пласираних привредном сектору РС, на шта су првенствено утицали повољнији услови финансирања, односно ниже каматне стопе, понуђени од стране банака - навели су у Агенцији за банкарство.

Предсједник Подручне привредне коморе Добој Радован Пазуревић истиче за “Глас Српске” да је добро уколико се привредници задужују како би унапређивали пословање и улагали у погоне.

- Добро је да се кредитна активност привреде повећава и да предузећа осјете ефекте додатних улагања. Примјера ради, фабрика обуће “Санино”, на чијем сам челу, прије десетак година је узела кредит у износу од око четири милиона марака, с јасном визијом да тај новац уложимо у производњу и та инвестиција нам се већ вишеструко исплатила - рекао је Пазуревић, који је власник дервентског “Санина”.

Додао је да не треба бјежати од кредита који су добра прилика да привредници стекну “финансијску кондицију”.

- Треба бити крајње рационалан и опрезан и зајмове у банкама узимати само уколико помоћу њих стварамо нову вриједност, увећавамо зараду и убрзавамо обрт - нагласио је Пазуревић.

Економисти сматрају да привреда не узима онолико зајмова колико би могла и требала, те да удио од око 40 одсто у укупном кредитном пласману није довољан.

- Подаци Агенције за банкарство показују само да су грађани много задужени и да посежу за кредитима како би сервисирали своје потребе. Суштина је да је привредни циклус успорен, те да је ликвидност смањена, као и број пословних активности током године, због чега се повећава износ кредита. Требало би да привреда повлачи много више новца за инвестиционе пројекте - рекао је економиста Зоран Павловић. 

Нагласио је и да домаћој привреди недостаје већа подршка разних инвестиционих фондова и институција
 

Износ кредита привреди (за девет мјесеци)

Година                 Износ кредита                 Удио кредита привреде у
                           (у милијардама КМ)             укупним кредитима                                         

2017.                           1,995                                       41,79 %    
2018.                           2,135                                       42,31 %
2019.                           2,180                                       40,81 %

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана