Привредна комора судски ће тражити да предузећа из РС која послују у ФБиХ тамо имају право на помоћ

Срна
Привредна комора судски ће тражити да предузећа из РС која послују у ФБиХ тамо имају право на помоћ

БАЊАЛУКА- Адвокати Привредне коморе Републике Српске покренуће код надлежног уставног суда оспоравање одредбе Пореске управе ФБиХ према којој су пословне јединице привредних субјеката из Српске који послују у ФБиХ изостављене из мјера за ублажавање негативних посљедица вируса корона у том ентитету, изјавио је данас предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић.

- Таква одлука је неуставна. Наши правни стручњаци ће у име тих привредних друштава покренути оспоравање одлуке према којој је федерална Пореска управа увела такво рестриктивно право за привредна друштва из Српске - рекао је Рачић новинарима у Бањалуци током састанка са представницима неких од привредних друштава које имају пословне јединице у ФБиХ.

Он је навео да су се Привредна комора и ти пословни субјекти више пута обраћали Влади ФБиХ и да још нису добили одговор, те да су се обраћали и Привредној комори ФБиХ која је подржала иницијативу пословне заједнице из Српске за помоћ приредним друштвима из Српске која имају пословне јединице у ФБиХ.

Рачиић је навео да у пословним једницама предузећа из Српске у ФБиХ ради око 1.500 радника, као и да много више фирми из ФБиХ ради у Српској него обратно.
- Све фирме из Српске су исплатиле плате радницима који раде у њиховим пословницама у ФБиХ и то је био за њих велики финансијски ударац који ће се одразити на њихово пословање - истакао је Рачић.

Он је рекао да ти привредни субјекти не могу добити помоћ из Српске, јер нису регистровани у Пореској управи Српске, него су те пословне јединице пријављене у ФБиХ.

Рачић је подсјетио да због пандемије вируса корона привреда Српске трпи огромну штету, посебно метална, дрвна, те индустрија коже и обуће, али до сада није било већих отпуштања радника.

- У наредним мјесецима можемо очекивати повећање штете, можда негдје преко милијарде КМ, јер страна тржишта још нису у довољној мјери покренула производња гдје би могли пласирати наше производе - навео је Рачић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана