Привредна комора РС предлаже мање намете и реформу јавне управе

Анита Јанковић-Речевић
Привредна комора РС предлаже мање намете и реформу јавне управе

Бањалука - Смањење стопа пореза и доприноса, заустављање одлива радне снаге, реформа јавне управе, те издвајање средстава за јачање конкурентности домаће привреде само су дио захтјева пословне заједнице у Српској, које би надлежни требало да узму у обзир при изради економске политике и буџета за наредну годину.

Привредна комора РС доставила је Влади Српске радни материјал приједлога за програм економских реформи 2020-2022. године, у којем је креирала четири приоритетна сегмента на којима је неопходно радити.

Ријеч је о мјерама које подразумијевају јачање конкурентности привреде Српске, стављање јавних предузећа у функцију развоја привреде и друштва у цјелини, реформу и модернизовање јавне управе, те интензивирање социјалног дијалога свих партнера.

У документу је истакнуто да су привредници у РС ове године пословали у отежаним условима, што је довело до пада индустријске производње, као и обима спољнотрговинске размјене. Наглашено је да су актуелни трендови пословања посљедица ниске конкурентности привреде Српске, због чега су неопходне промјене да би били створени услови за раст обима производње у индустрији, свих параметара спољнотрговинске размјене, инвестиција и запослености, што ће на крају резултовати и растом БДП-а.

- За јачање конкурентности привреде једна од важнијих ставки је враћање укупне стопе пореза и доприноса на ниво из 2008. године. Неопходна је и анализа регистра пореских и непореских давања, те да се у складу с њом изради програм смањења или потпуног укидања појединих намета, а све с циљем растерећења привредника - истакао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Он каже да је једна од предложених мјера и системска подршка за развој предузетништва младих, као и унапређење предузетничке инфраструктуре.

- Комори је потребна системска подршка за реализацију активности које се односе на промоцију домаће привреде и у земљи и у иностранству, а важно је радити и на дигитализацији привреде кроз доношење стратешких докумената. Неопходна је потпуна примјена закона о електронском потпису, електронском документу и електронском пословању - рекао је Благојевић и додао да је у радном материјалу наглашена потреба за информационим умрежавањем институција.

Истакао је да је неопходна реформа јавне управе, као и реструктурирање јавних предузећа.

- Треба радити и на смањењу јавне потрошње, а неопходан је и програм рјешавања нагомиланих неизмирених обавеза субјеката којима управља Република, као и ефикаснији рад инспектора - додао је Благојевић додавши да су предложене мјере добра основа за креирање економске политике, те да очекују да ће бити укључени у њено доношење као и до сада.

 

Дијалог

Владимир Благојевић каже да је за интензивирање социјалног дијалога свих партнера неопходно измијенити Закон о економско-социјалном савјету да би било омогућено и учешће чланова Привредне коморе.

- На тај начин би били заступани интереси цјелокупне привредне јавности, имајући у виду да су наши чланови сва привредна друштва, осигуравајуће куће, банке и друге финансијске организације - рекао је Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана