Привреда преживљава режући трошкове

 Милијана Латиновић
Привреда преживљава режући трошкове

БАЊАЛУКА - Зајмови привредника у Српској у домаћим банкама на крају септембра били су “тешки” 2,165 милијарди марака, што је за 48,2 милиона КМ мање у односу на крај прошле године.

Показују то подаци Агенције за банкарство РС, према којима су краткорочни кредити привреде на крају трећег квартала ове године износили 628,8 милиона марака, што је за 47,8 милиона марака мање у односу на крај 2021. године.

Осим тога подаци показују да су дугорочни зајмови у посматраном периоду у овој години износили 1,536 милијарди марака, што је за 400.000 КМ мање у односу на крај 2021.

Привредници сматрају да не треба бјежати од кредита уколико се помоћу тог новца даље ствара нова вриједност, увећава зарада и убрзава обрт. Зајмови су, како кажу, понекад добра прилика да привредници стекну финансијску корист.

Међутим, ситуација на глобалном нивоу, тврде, никоме не иде у прилог па привредници опрезно улазе у било какве инвестиције и задуживања и на све начине покушавају да срежу трошкове.

- Три пута размислимо да бисмо се уопште усудили да започнемо неку инвестицију, јер ако се смањује коефицијент обрта капитала, калкулација је јасна, не иде се у инвестирање, да не бисмо дошли у ситуацију да то не можемо сервисирати. Уколико не можемо враћати узети кредит посљедице су катастрофалне. Страх ме је шта нас све чека, послије свих ових поскупљења и пада привредне активности у јаким европским индустријама, попут ауто-индустрије - рекао је Пазуревић.

Привредници сматрају да је смањењу кредитне активности допринијела и политика банака из чијих се потеза јасно види да страхују од кризе.

- Банке смањују кредитирање према привреди и пооштравају услове за одобравање кредита - казао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић.

Економиста Зоран Павловић каже за “Глас Српске” да је из ових бројева видљиво да привреда покушава да смањи трошкове па самим тим смањује и краткорочно задуживање.

- Инвестициона улагања су и даље прилично стабилна и може се рећи да инвестициони циклус још није потпуно заустављен, без обзира на кризу и глобална дешавања која се прелијевају и код нас. Међутим, привреда покушава да преживи са смањивањем трошкова - истакао је Павловић.

Појаснио је да се углавном посеже за краткорочним зајмовима како би сервисирала пословне активности.

- Објективно гледајући, пословне активности се смањују па тиме и задуживање на краћи период, углавном до годину дана - објаснио је Павловић.

Задужења

Према подацима Агенције за банкарство РС укупни кредити у банкама у Српској на крају септембра ове године износили су 5,739 милијарди марака.

Од укупног износа на кредите становништва односила се 2,931 милијарда марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана