Природни ресурси надохват руке кроз платформу „Бизнис Српске“

Милијана Латиновић
Природни ресурси надохват руке кроз платформу „Бизнис Српске“

БАЊАЛУКА - Природни ресурси у области пољопривреде, енергетике, индустрије, туризма и здравства којима располаже Република Српска представљени су на интернет платформи “Бизнис Српске” с циљем јачег повезивања локалних заједница и инвеститора, како домаћих тако и иностраних.

Нова платформа, која је доступна на српском, енглеском, њемачком и руском језику, представља надоградњу постојеће странице “Инвестирај у РС”, на којој су потенцијалним инвеститорима доступни и закони те све информације у вези са регистрацијом предузећа.

Предсједник Владе РС Радован Вишковић рекао је да Влада и на овај начин позива “велике играче” из Европе да дођу и искористе потенцијале Републике Српске на обострану корист.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић каже да је оснивање ове платформе значајан искорак у привлачењу инвеститора.

- Привредници имају могућност да представе своје производе потпуно бесплатно, а локалне заједнице да истакну ресурсе у којима виде могућност развоја. Ова платформа на неки начин представља спону између локалних заједница и инвеститора - истакао је Рачић за “Глас Српске”, нагласивши да ће уз сваки производ представљен на страници бити доступна пратећа документација преведена на неколико језика. Додао је да је то посебно значајно за мала привредна друштва, која до сада нису могла сама да обезбиједе промоцију на домаћем, а ни на иностраном тржишту.

- Ресурси бањалучке регије огледају се у прерађивачкој, металској и дрвној индустрији. Те потенцијале треба промовисати и у томе тражити развојну шансу. Очекујемо подршку у иновирању технологија, јер само тако можемо очекивати добре резултате - казао је Рачић.

Предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић рекао је да је свака промоција потенцијала локалних заједница у Српској веома важна алатка за привлачење инвеститора и отварање нових радних мјеста.

- Представљање природних ресурса наших општина и градова на онлајн платформи је корак даље ка унапређењу и развоју привреде. Захваљујући платформи инвеститори ће на једном мјесту моћи пронаћи податке о локалним заједницама - рекао је Ћосић и додао да на тај начин општине могу да размјењују искуства и пројекте. Он је истакао да је то прилика и за домаће инвеститоре.

- Сматрам да недовољно користимо домаће потенцијале, јер многи наши привредници би жељели да инвестирају и у другим општинама, а осим иностраног капитала и домаћа акумулација за инвестирање је веома битна - закључио је Ћосић.

Правци развоја

Радован Вишковић је најавио да ће крајем марта у Административном центру Владе РС бити организован састанак о позицији привреде и правцима даљег развоја са стотинак учесника са оба јавна универзитета, највећим привредницима из Српске и представницама потребних институција. Осим тога, додао је, потенцијали Српске требало би да буду представљени и на међународној конференцији која би требало да буде одржана 4. септембра у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана