Прикупили 4,3 милиона КМ за старе дугове општине Билећа

Милијана Латиновић
Прикупили 4,3 милиона КМ за старе дугове општине Билећа

БИЛЕЋА - Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС и Пензијски резервни фонд (ПРЕФ) купили су обвезнице које је општина Билећа емитовала на Бањалучкој берзи, чиме је у рекордном року обезбијеђено 4,3 милиона марака за старе дугове ове локалне заједнице.

Испричао је то за “Глас Српске” начелник Билеће Веселин Вујовић, додавши да је емисија почела 25. јула и завршена 14. августа, прије службеног рока од тридесет дана.

- То је ријешено у веома кратком року захваљујући ИРБ-у и ПРЕФ-у и већ данас очекујем да ће новац бити пребачен за дуг који имамо према Пореској управи РС. Око 100.000 марака остаће за неке капиталне инвестиције. Ово ће нам свакако помоћи да продишемо и да у наредном периоду општина лакше функционише - казао је Вујовић.

Измирењем доспјелих обавеза, додао је, у великој мјери ће смањити трошкове, што ће, истиче Вујовић, вјероватно довести до позитивног финансијског резултата, с обзиром на то да су претходна два завршна рачуна ове локалне заједнице показивала дефицит.

Ова емисија је уједно и прво задуживање Билеће на Бањалучкој берзи. Емитовано је 43.000 обвезница номиналне вриједности 100 марака.

- Обвезнице ћемо отплаћивати десет година по каматној стопи од 4,2 одсто на годишњем нивоу. Било нам је најважније да измиримо дуг према Пореској управи, а са друге стране развучемо период отплате. Другачије се није могло - рекао је Вујовић.

У првој години, у 12 мјесечних рата отплаћиваће само камату, а након тога слиједи отплата главнице и камата у једнаким мјесечним ануитетима.

Вујовић је подсјетио и на прекобројну општинску администрацију, чије се плате и доприноси финансирају из локалне касе.

- Када сам дошао на мјесто начелника, затекао сам 287 запослених. У међувремену је тај број смањен за двадесетак, али је то и даље предугачак списак. Немамо одакле све то да сервисирамо, због чега касне плате пола године. Без обзира на разумијевање запослених, свјестан сам да људи морају од нечега да живе и да им плате морају бити исплаћене - рекао је Вујовић.

Обавезе

Веселин Вујовић је испричао да дугови Билеће достижу око 20 милиона марака. Осим према Пореској управи, неизмирене обавезе у износу од око три милиона марака ова локална заједница има и према “Хидроелектранама на Требишњици” (ХЕТ). Осим тога, и дуг према добављачима тежак је неколико милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана