Приходи од накнада пали за 19,4 милиона КМ

Данијела Бајић
Приходи од накнада пали за 19,4 милиона КМ

БАЊАЛУКА - У буџет Републике Српске од концесионих накнада лани се слило 35,073 милиона КМ, што је 19,366 милиона мање у односу на 2018. годину, показао је извјештај о раду и финансијски извјештај Комисије за концесије РС.

Комисија у извјештају наводи да се у току 2019. године од концесионе накнаде највише новца слило из области енергетике и то 20,5 милиона марака, а најмање из области туризма 22.636 КМ.

- Наведеном смањењу наплате концесионе накнаде у највећој мјери је допринијело увођење у концесиони однос великих енергетских субјеката Српске, који се завршио у 2018, односно те године су закључени концесиони уговори са РиТЕ “Гацко”, РиТЕ “Угљевик”, “МХ Електропривреда РС” са својим зависним предузећима. Закључење тих концесионих уговора се директно одразило на износ уплата једнократних концесионих накнада при закључењу уговора - истакнуто је у извјештају.

Реализација наведених уговора у наредном периоду ће се, како је наведено у извјештају, позитивно одразити на повећање концесионе накнаде.

- Развој концесионарства у Српској је од великог значаја за привредни напредак. Из тих разлога је неопходно и у будућности обезбиједити даљи развој и стабилност концесионара, пружити им подршку код отклањања уочених проблема и недостатака - стоји у извештају.

Извршни директор Удружења економиста РС “SWOT” Саша Грабовац, поредећи протекле двије године, каже да постоји значајна разлика између накнада које Српска добија по основу концесија.

- Један од разлога је сама процедура, јер да би се реализовала велика концесија, треба проћи низ активности, за шта је потребно и много времена. Зато је неопходно поједностављивање и убрзавање самих процедура унутар институција које издају одобрења - казао је Грабовац.

На сједници Народне скупштине РС јуче је расправљано о приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о концесијама, а којим се уређује намјена средстава прикупљених од концесионе накнаде.

Министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић рекао је да је законским одредбама прописано да се средства прикупљена од концесионе накнаде могу користити и за друге потребе локалног развоја, те остале трошкове неопходне за функционисање јединице локалне самоуправе, не угрожавајући дефинисана ограничења.

Из Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС предложена су четири закључка на Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о концесијама, те задужили Владу РС и надлежна министарства да у наредних шест мјесеци сачине приједлог мјера којима ће се преиспитати сви уговори о концесијама и статус активности предвиђених уговорима.

Приход од концесионе накнаде за 2019. годину (изражено у КМ)

 

Област енергетике                                    -        20.526.825,91

Област минералних ресурса                    -            10.244.646,25

Област изградње и коришћења

малих хидроелектрана                       -       2.930.042,47

Област пољопривреде                    -          1.214.722,94

Област саобраћаја и веза                          -                92.700,00

Област туризма                                    -            22.636,39

Област спортског риболова                -            42.003,00

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана