Превозници и даље у редовима на граници

Милош Васиљевић
Превозници и даље у редовима на граници

БАЊАЛУКА - Нови Закон о царинској политици БиХ у примјени је већ седам дана, али још није донио очекиване олакшице па су на граници и даље гужве, а нису нестали ни административни проблеми.

Казао је ово за “Глас Српске” предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Никола Грбић те додао да ипак сматра да је потребно вријеме и да ће нови прописи убрзати процедуре на царинским терминалима.

- Примјена је почела, али је потребно још неко вријеме да се предности осјете. И сада су на граничним прелазима велике колоне и чекање, а радници који су задужени за примјену овог прописа обучавају се у ходу - казао је Грбић. Додао је да очекује да ће за 10 до 15 дана ови проблеми бити превазиђени.

Примјена новог Закона о царинској политици БиХ значи да је на снази нови компјутеризовани провоз (NCTS UIO), а начелник Одјељења за комуникације у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Ратко Ковачевић каже за “Глас Српске” да нови закон доноси предности у бржем обављању провозних процедура на границама. Осим тога, биће омогућено једноставније спровођење и брже окончање поступка провоза, смањење трошкова, задужење и раздужење гаранција за процедуру провоза у стварном времену, те аутоматизацију пословних процеса.

- Након годину дана рада на националном нивоу, НЦТС УИО ће се користити на царинском подручју којем припадају државе ЕУ, ЕФТА, те Велика Британија, Србија, Турска, Сјеверна Македонија, па ће од тог момента и бенефити бити значајнији - рекао је Ковачевић.

Додао је да ће бити компјутерски повезане државе чланице Конвенције, што ће значити брже, јефтиније, сигурније и једноставније кретање робе, а тиме и убрзање промета на граници, једноставније спровођење и брже окончање поступка провоза.

Осим тога, појашњава, доћи ће до смањења броја царинских баријера између привредника и трговинских партнера у државама ЕУ, те смањења трошкова превоза робе у спољнотрговинској размјени и боље искоришћености превозних средстава.

- Поступак провоза, који се до прије пар дана проводио у папирном облику, заустављањем возила на границама, подношењем провозних царинских пријава у папирном облику, сада је замијењен на начин да се провозне царинске пријаве подносе искључиво електронски и овјерене су новим дигиталним квалификованим печатом - казао је Ковачевић. Предност је, како истиче, и то што се пријаве у систем могу унијети прије доласка камиона на границу, па ће поступак бити много краћи.

- Ово конкретно значи да ће сва лица која код УИО узму дигитални квалификовани потпис моћи да га користе и у иностранству, јер ће имати правну снагу - рекао је Ковачевић. Додао је да ће након годину примјене електронског провоза на националном нивоу БиХ моћи аплицирати за пуноправно чланство у Конвенцији о провозу робе.

- Због тога ће наше провозне царинске пријаве, овјерене дигиталним квалификованим потписом УИО, бити једнако ваљане у осталим земљама - казао је Ковачевић.

Строги критеријуми

Ратко Ковачевић каже да је УИО прво морао постати сертификовано тијело за издавање дигиталног квалификованог потписа у БиХ како би примјена новог закона била могућа.

- Процедура је трајала неколико година, јер смо морали испунити строге критеријуме које је контролисала једна компанија из ЕУ, овлашћена да то обави. Када смо све успјешно завршили, УИО се уписао као овјерилац за издавање дигиталног квалификованог потписа код Министарства транспорта и комуникација БиХ - рекао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана