Прерађивачка индустрија лидер у запошљавању

Драгана Келеч
Прерађивачка индустрија лидер у запошљавању

Бањалука - Радно мјесто је у првих осам мјесеци ове године добило 21.882 становника Српске, а највећи број њих, чак 22,63 одсто, запослено је у прерађивачкој индустрији.

Подаци су то Завода за запошљавање РС, према чијој је евиденцији ове године запосленост порасла за 11,2 одсто у односу на исти период лани.

- Ове године је 2.204 више људи успјело да добије радна мјеста него лани - каже вршилац дужности извршног директора Завода за запошљавање РС Снежана Боровчанин.

Област јавне, друштвене социјалне, личне и услужне дјелатности је на другом мјесту по броју запослених, а затим слиједи трговина, па угоститељство и грађевинарство.

- Ако посматрамо запошљавање по дјелатностима у посљедње четири године, евидентно је да је највећи број запослених у прерађивачкој индустрији - истакла је Боровчанин.

У Привредној комори РС истичу да је од изузетно великог значаја да расте запосленост, а посебно у прерађивачкој индустрији.

У овој области, како наглашавају, лидери су обућарски сектори и машинска-електро индустрија, у којима постоји огроман простор за напредовање.

- У већини ових компанија је страни капитал. Имајући у виду да је за запошљавање најважније тржиште, гдје предузећа могу да пласирању своје производе и да за њима постоји велика потражња надамо се да ће ова област наставити са развојем и донијети већи број радних мјеста - истакао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Додао је да развојем реалног сектора јача цијела привреда.

Економиста Зоран Павловић каже да је сваки облик запошљавања "добродошао", а посебно када је у прерађивачкој индустрији, из разлога што у тој области велики дио роба које су у преради из домаћих извора.

- Ту имамо двоструку корист, како због откупа домаћих сировина, тако и због раста запослености. Са друге стране, добар дио тих производа отићи ће у извоз - казао је Павловић.

Према његовим ријечима, свако запошљавање драгоцјено, не само за грађане, већ и за фондове, па и сам буџет земље.

Запосленост

1. прерађивачка индустрија – 22,63 одсто

2. јавне, друштвене, социјалне, личне и услужне дјелатности – 18,53 одсто

3. трговина – 18,53

4. угоститељство – 9,14

5. грађевинарство – 8,75

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана