Прерађивачка индустрија доминира, креативна расте

Срна
Прерађивачка индустрија доминира, креативна расте

ПРИЈЕДОР - Прерађивачка индустрија, првенствено дрвна и металска, остаје ослонац економског развоја приједорске регије, али би тјешња сарадња са растућом креативном индустријом знатно подигла ефикасност пословања и унаприједила конкурентност, оцјена је анализе традиционалног и креативног сектора коју је сачинила Агенција за економски развој града Приједора “ПРЕДА-ПД”.

Неопходни су побољшање приступа знањима и вјештинама, размјена информација између потреба прерађивачког сектора и понуде креативног сектора, повећање обима сарадње, те стварање окружења за увођење иновација и убрзан процес дигитализације, чиме се дјелимично рјешава и проблем недостатка стручне радне снаге, наводи се у овој анализи.

Према подацима Градске управе, у Приједору постоји 88 пословних субјеката који се, према класификацији дјелатности, могу довести у везу са креативним индустријама.

Они запошљавају 531 лице, а превладавају фотографија, архитектура, инжењерске дјелатности, рачунарство, програмирање и телекомуникације, само у прошлој години седам је новорегистрованих у овој области.

У поређењу са прерађивачким сектором, креативна индустрија има већи удио високообразованих кадрОва у укупном броју запослених, мањи број пословних субјеката, мањи број запослених по пословном субјекту и мањи приход по запосленом.

Према коментарима испитаника који су учествовали у овој анализи, услови за рад у креативној индустрији нису стимулативни или подршка није адекватно усмјерена, ниска је информисаност о значају и о могућностима креативне индустрије и лоша повезаност с другим тржиштима.

Стога су потребни повезивање и умрежавање кроз удружење или кластер креативне индустрије, креирање локалних мјера и политика подршке развоју овог сектора, промоција његових капацитета према јавности и привреди и едукација.

Традиционална индустрија у овом контексту обухвата металопрераду, дрвопрераду,
производњу хране и пића, те производњу текстила, коже и обуће, а креативна информационе технологије, програмирање, дигитални маркетинг, индустријски, графички и веб дизајн, фотографију, аудио и видео продукцију, превођење и креативно писање.

Агенција “ПРЕДА-ПД”, заједно са Развојном агенцијом Сисачко–мославачке жупаније СИМОРА из Сиска и Асоцијацијом за демократски просперитет Зид из Подгорице, реализује двогодишњи пројекат “Развој прекограничне мреже креативне индустрије” вриједан више од 595.000 евра, гдје 85 одсто суфинансира ЕУ из регионалног програма прекограничне сарадње Хрватске, БиХ и Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана