Прерађивачи у Српској у зачараном кругу

Милијана Латиновић
Прерађивачи у Српској у зачараном кругу

Бањалука - Индустријска производња у Републици Српској током октобра била је мања за 17,3 одсто у односу на исти мјесец лани, а највећи пад забиљежен је у прерађивачкој индустрији.

Према подацима Републичког завода за статистику, у подручју прерађивачке индустрије забиљежен је пад од 20 одсто у односу на исти мјесец лани, док је производња у сектору вађења руда и камена склизнула за 16,6 одсто, а производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација биљеже пад од 6,6 одсто. Статистичари су израчунали и да је укупна десезонирана индустријска производња у октобру, у поређењу са септембром ове године, мања за 4,6 одсто.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић појашњава за "Глас Српске" да је низ фактора утицао на лошу слику у индустријској производњи, међу којима и криза која потреса важне спољнотрговинске партнере Српске.

- Рецесија у земљама Европе са којима сарађујемо прелила се и код нас и примјетан је и пад извоза у протеклом периоду. Недостатак радне снаге и тржишта, немогућност производње у већем обиму, те смањена потражња, само су неки од фактора који су допринијели паду индустријске производње - рекао је Видић.

Додао је да пад наруџби од стране купаца аутоматски смањује производњу и полако гаси погоне, а прогнозе до краја године нису нимало оптимистичне.

- Тешко да ће се било шта значајније поправити током ова два мјесеца. Не очекујем ни раст производње ни извоза. Покривеност увоза извозом јесте нешто оптимистичнија, али није на задовољавајућем нивоу - казао је Видић.

Додао је да би се с циљем побољшања ситуације у идућој години требало веома студиозно радити на спровођењу мјера из Програма економских реформи.

- Кључна мјера у програму, на чему дуже вријеме инсистирамо, јесте растерећење привреде. Требало би да се растерећењем привреде створе услови за раст зарада. Када се повећају зараде, створиће се услови и за повећање физичког обима производње. Потребно је створити услове за финансирање производње која ће бити конкурентна на иностраним тржиштима - истакао је Видић и нагласио да је потребно отворити кредитне линије са знатно нижим каматама за привреднике, те изаћи на трећа тржишта на које бисмо пласирали домаће производе.

Плате

Према подацима Републичког завода за статистику, просјечна плата у октобру у Српској износила је 910 марака, што је за свега марку више него мјесец раније. Навели су да је највиша просјечна плата након опорезивања била у подручју финансијске дјелатности и дјелатности осигурања и то 1.389 КМ, док је најнижа од 637 КМ исплаћивана у сектору грађевинарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана