Преко границе са празним сједиштима

Милијана Латиновић
Преко границе са празним сједиштима

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона срезала је лани приходе домаћим предузећима у путничком превозу, а аутобуси углавном празни возе преко границе, због чега превозници траже помоћ Владе Републике Српске и за први квартал ове године.

 

 

Истакао је то за “Глас Српске” предсједник Скупштине удружења саобраћаја и веза у Привредној комори РС Дејан Мијић, нагласивши да је већина предузећа, упркос свим проблемима, захваљујући досадашњој помоћи Владе успјела задржати раднике.

- Ситуација је веома тешка и вјерујте да фирме које су радиле само међународне линије имају свега до десет одсто прихода у односу на претходне године. Резултати у тим фирмама су катастрофални, а губици несагледиви и сигурно ће требати неколико година да испливају из проблема - казао је Мијић, који је и директор бањалучког “Аутопревоза”.

Додао је да ће ових дана Влади Српске упутити иницијативу да се секторима који трпе директне посљедице пандемије, а то су превоз путника, угоститељство, хотелијерство и туризам обезбиједи додатни пакет помоћи.

- Што се тиче превоза путника, један од захтјева биће да се и за јануар, фебруар и март ове године обезбиједе порези и доприноси на исплаћене плате за раднике - рекао је Мијић.

Додао је да ће представници наведених сектора који трпе огромне посљедице затражити и трећи пакет помоћи од банака.

- Како бисмо испливали из проблема, тражимо да нам се омогући нови мораторијум на кредите, као и продужење крајњег рока отплате кредита на још пет година. Банке су исказале разумијевање да помогну, али им Агенција за банкарство за сваки нови аранжман према нама тражи додатна резервисања новца која оптерећују пословање банака. Без тога, доћи ћемо у ситуацију да велики број предузећа неће моћи отплаћивати кредите, те да ће стечај бити неминован - нагласио је Мијић.

На веома тешку ситуацију упозорио је и власник и директор бијељинског предузећа “Семберија транспорт” Пантелија Митровић, који за “Глас Српске” каже да су предузећа за превоз путника на ивици гашења.

- Помоћ Владе Српске спасила нас је да не ставимо кључ у браву, међутим, ситуација је катастрофална. И ово што возимо, аутобуси су углавном празни - рекао је Митровић и додао да аутобуси овог предузећа возе на релацијама до Београда, Новог Сада, те до Словеније, Њемачке и Аустрије.

Поновио је да покушавају некако да одрже линије и додао да би им за потпуни опоравак требало најмање двије године.

Илегалци

Дејан Мијић је упозорио да им, уз све проблеме које имају, потешкоће стварају и илегални комби превозници.

- Ти превозници без икаквих евиденција, плаћања пореза и свега осталог превозе велики број путника у земље западне Европе, чиме се угрожавају и ентитетски буџети, а посебно егзистенција предузећа која се баве међународним превозом - рекао је Мијић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана