ПРЕФ купио и акције “Фејсбука”

Милијана Латиновић
ПРЕФ купио и акције “Фејсбука”

БАЊАЛУКА - Куповина акција познатих компанија попут “Фејсбука”, “Беркшир Хатавеја” и “Санофи-Авентиса” већ је уродила плодом јер је Пензијски резервни фонд (ПРЕФ) РС дио дивиденди добио управо са страних тржишта.

Истакао је то за “Глас Српске” директор Друштва за управљање ПРЕФ-ом Милош Грујић, додавши да су дуго правили анализе и стратегије и чекали повољан тренутак за тај искорак.

- Искористили смо пад цијена на страним тржиштима, узрокован кризом коју је генерисала пандемија, те купили хартије за које сматрамо да су дугорочно одлична инвестиција. Поента је да нисмо куповали само због имена већ зато што смо препознали да емитент има добре перформансе - рекао је Грујић, додајући да су уз то очували вриједност имовине фонда.

У складу са инвестиционом политиком и циљевима, Грујић истиче да је ПРЕФ у прошлој години продавао акције емитената од којих се не остварује профит и чији емитенти не исплаћују дивиденду, а добијени новац су углавном улагали у обвезнице од којих остварују приходе од камата.

- На крају 2019. године имовина под управљањем је износила 232,78 милиона КМ, а на крају 2020. године 238,79 милиона марака, што представља повећање од 2,58 одсто - казао је Грујић, појаснивши да прошлогодишња добит ПРЕФ-а од 8,42 милиона марака представља поврат од 3,53 одсто  у односу на имовину под управљањем.

Грујић наводи да су за прошлогодишњи резултат ПРЕФ-а, између осталог, заслужни приливи од дивиденди, обвезница и страних улагања. Наиме, додао је, шест емитената РС из портфеља ПРЕФ-а, односно “Телеком Српске” Бањалука, “ТГТ” Лакташи, “Меридиан” Бањалука, “Гас Промет” Источно Сарајево-Пале, “Романијапутеви” Соколац и “Хидроелектране на Дрини”, исплатили су дивиденду у укупном износу од 6,24 милиона КМ.

- Укупни приходи Фонда износе 11,77 милиона марака. Од тога, као и сваке године до сада, исплаћујемо дивиденду у максимално законом дозвољеном износу. Као резултат процеса реструктурирања портфеља од оснивања и у прошлој години је настављен тренд стабилних прихода од камата по основу улагања у дужничке хартије од вриједности и депозите.  Тренутно је око 40 одсто портфеља у дужничким финансијским инструментима, депозитима и готовини, што пружа увјерење да ћемо и будућности пружити подршку пензијском  систему  Српске - навео је Грујић.

Друштво за управљање ПРЕФ-ом и ПРЕФ су и лани добили позитивно ревизорско мишљење као и свих десет година од оснивања, а њихове финансијске извјештаје прошле године први пут ревидирала је ревизорска кућа “Ernst & Younge”.

Исплата Фонду ПИО

Милош Грујић је рекао да је Управни одбор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС на посљедњој сједници, у функцији Скупштине ПРЕФ-а, усвојио годишњи извјештај  о  пословању ПРЕФ-а, те да је донесена одлука о исплати добити. Према тој одлуци, појаснио је, Фонду ПИО биће исплаћена дивиденда у износу од 5,08 милиона КМ, што је готово исти износ као и прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана