Предузеће “Нови Житопромет” почело откуп овогодишњег рода: Капије отворене и за кукуруз

Јана Кезић
Предузеће “Нови Житопромет” почело откуп овогодишњег рода: Капије отворене и за кукуруз

БИЈЕЉИНА - Бијељинско млинско-прерађивачко предузеће “Нови Житопромет”, које је ове године реализовало успјешну кампању откупа пшенице од домаћих ратара, јуче је отворило своје капије и за кукуруз, а већ првог дана стигло је 40 тона.

Да је суша ове године преполовила род и умањила квалитет зрна, свјесни су и пољопривредни произвођачи и у “Новом Житопромету”.

Шеф производње у овом предузећу Душан Томић казао је за “Глас Српске” да ће сав здрав род бити откупљен, те да нико неће бити враћен са капије “Новог Житопромета” која је јуче ујутро отворена за све пољопривреднике.

- Морамо сарађивати са ратарима иако знамо да квалитет није на највишем нивоу, али када смо откупили добру пшеницу, сада можемо купити мало лошији кукуруз, тако да ови људи што довезу род буду колико-толико задовољни - казао је Томић.

Наглашава да је сушара са смјештајним капацитетом до 110.000 тона увелико спремна да осуши сав здрави кукуруз који им буде понуђен.

- Ми ништа нећемо вратити, али морамо водити рачуна о афлатоксину, који ове године може да буде изражен. Ако нам дође кукуруз са гљивичним обољењима, афлатоксином, то ћемо морати да вратимо - казао је Томић.

Како појашњава, ове године се неће базирати на зараду, битно им је да ратари буду колико-толико задовољни у овој за њих изузетно лошој години.

- Цијену још не можемо формирати јер се дешавају турбуленције на тржишту, али ратаре који су остали вјерни “Новом Житопромету” нећемо изневјерити, понудићемо најбољу цијену. Ми морамо да се наслонимо на тржиште Србије, узмемо у обзир тамошњу цијену плус превоз, не можемо да правимо велике осцилације у односу на њих. Ако би кукуруз у сусједној земљи био јефтинији него код нас, људи би се окренули увозу - каже Томић.

Пољопривредни произвођач из Вршана код Бијељине Вићо Симић каже да, упркос свом њиховом труду, немају шта понудити на откуп.

- Ове године се нема шта ни откупити, суша је све узела. Неће бити довољно ни за стоку за пољопривреду, а камоли нешто да се прода - казао је Симић.

Није оптимистичан ни пољопривредни произвођач из Семберије Бошко Радић.

- Ова година је изузетно лоша, кукуруза једва да има - каже он.

Жетва

Жетва кукуруза на семберским пољима почела је спорадично, у зависности од локалитета и стања биљке, али интензивни послови се тек очекују.

Кукуруз је и ове године био доминантна пољопривредна култура у Семберији и прољетос је засијан на површини од 26.365 хектара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана