Предузеће “Нови Житопромет” из Бијељине ради пуном паром: Брашно спремају и за Турску

Милијана Латиновић
Предузеће “Нови Житопромет” из Бијељине ради пуном паром: Брашно спремају и за Турску

БИЈЕЉИНА - Предузеће “Нови Житопромет” откупило је око 10.000 тона пшенице од семберских ратара, а квалитетно брашно које производе за домаће тржиште планирају да извозе у регион и Турску.

Шеф производње у том предузећу Душан Томић рекао је за “Глас Српске” да су симболично 15. јула покренули млинове који су стали истога дана прије три године усљед бројних проблема који су задесили некадашњег гиганта млинско-прерађивачке индустрије.

- Презадовољни смо како је све кренуло од 1. марта. Сви који су до сада предали пшеницу у наше силосе исплаћени су по цијени од 0,36 или 0,37 КМ по килограму, изузев ратара, који мијењају род за брашно или сточну храну. И они ће ових дана бити намирени - казао је Томић.

Додао је да су ратари веома задовољни што је производња у овом предузећу поново покренута јер им је сада откуп загарантован, због чега већ на јесен планирају да продуже бразду под хљебним житом.

Квалитетно брашно које сада излази из њихових млинова већ стиже на полице домаћих маркета, а Томић наглашава да увелико кују план за пласман свог производа на инострана тржишта.

- Брашно планирамо извозити у Србију, Сјеверну Македонију и Турску - казао је Томић.

Фирма је раније носила назив “Житопромет”, а захваљујући правовремено отвореном стечају сачувана је имовина. Фочанска компанија “Павгорд” је 18. јануара ове године купила непокретну имовину “Житопромета” по цијени од 3,1 милион марака и тако постала стопроцентни власник предузећа. Раније су купили и покретну имовину млинско-прерађивачког гиганта, те уплатили 600.000 марака за доприносе радницима како би им био повезан радни стаж.

Проблеми у “Житопромету” јавили су се 2018. године. Силоси су тада били пуни пшенице, али су погони стајали и скупљали прашину јер ратарима није био плаћен род. Због неисплаћених плата и доприноса радници су тада ступили у штрајк. До отварања стечаја у децембру 2019. године “Житопромет” је запошљавао 113 радника.

Запослени

Душан Томић је рекао да у “Новом Житопромету” ради 50 радника, већином оних који су били запослени у некадашњем “Житопромету”.

- Сваког понедјељка на посао се врати четири или пет радника који су завршили на бироу када је стечај отворен. Све обавезе према запосленима се измирују на вријеме, и за ова четири мјесеца како радимо плата ниједном није закаснила ни дан - казао је Томић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана