Представништво РС у Бечу јача спону између домаћих и аустријских компанија - Шанса за металску индустрију и дрвопрераду

Милијана Латиновић
Представништво РС у Бечу јача спону између домаћих и аустријских компанија - Шанса за металску индустрију и дрвопрераду

БАЊАЛУКА - Повезивање домаћих извозно оријентисаних предузећа, посебно из сектора металске индустрије и дрвопрераде, са компанијама у Аустрији трасираће пут за још јачу привредну сарадњу и склапање конкретних послова који могу допринијети бољим резултатима у вријеме пандемије.

Јача спона између домаћих и компанија из Аустрије циљ је и вебинара на тему "Подршка извозно оријентисаним компанијама из Републике Српске" који 20. новембра организују Иновациони центар Бањалука и Представништво РС у Аустрији.

Шеф представништва Српске у Бечу Младен Филиповић истиче за "Глас Српске" да је ово једна од активности с циљем подршке фирмама из РС.

- Дефинисали смо три фазе овог пројекта, прва је бизнис регистар у којем је већ до сада регистровано око 200 компанија из Српске, а основни циљ је да домаћим предузећима, која су извозно оријентисана, помогнемо да придобију нове партнере у Аустрији - рекао је Филиповић, нагласивши да је регистар доступан на страници Представништва, на њемачком језику. Заинтересоване фирме се могу пријавити, појаснио је, попуњавањем упитника на интернет страници, а Представништво је ту да им помогне, преведе пријаву на њемачки језик те да заједничким трудом креирају својеврсну личну карту предузећа.

- Када обилазим аустријске фирме обавезно понесем податке о нашим фирмама из тог сектора, а све с циљем остваривања конкретне сарадње. Аустријанци знају да ми имамо квалитетне производе, а једном успостављена сарадња и добијено повјерење аустријског партнера је веома значајно на дугорочном плану  - рекао је Филиповић. Друга фаза овог пројекта је програм сарадње кроз који Представништво шаље аустријским фирмама понуде за сарадњу са предузећима из Српске.

- На основу анализе тржишта шаљемо понуде које су до сада упућене на више од 150 адреса потенцијалних пословних партнера у Аустрији. До сада се показало да велику шансу имају предузећа из металске и индустрије намјештаја, односно сектора дрвопрераде  која имају конкурентну понуду - рекао је Филиповић и додао да трећа фаза заправо представља могућност да, уколико се укаже потреба за тим, компаније могу своје производе или услуге да представе директно у Аустрији у изложбено-продајном салону у Линцу, гдје се већ сада представља тридесетак предузећа из Српске.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је да је Аустрија веома важно тржиште на које се пласира значајна количина производа прерађивачке индустрије.

- Са Аустријом остварујемо суфицит у робној размјени, а та земља је и веома значајан инвеститор на подручју Српске тако да има доста простора за унапређење сарадње, посебно сада у вријеме пандемије вируса корона када је обим размјене Српске са иностранством смањен за око 11 одсто - рекао је Рачић.

 

Пријава

Заинтересоване фирме из Српске, које желе да учествују на вебинару, треба да попуне пријавни образац на интернет страници Представништва Српске у Бечу. Сви пријављени учесници добиће линк за учешће путем зум платформе.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана