Предах од вожње тек догодине

 Милијана Латиновић
Предах од вожње тек догодине

БАЊАЛУКА - Возачи у Српској и даље возе домаћим дионицама аутопута без предаха, јер ни годинама након што су додијељене концесије нису изграђена мјеста за одмор, а по свему судећи прво ће свјетло дана угледати одмориште “Лужани” на релацији Бањалука – Градишка, чија би градња требало да почне на прољеће.

Концесија за изградњу одморишта “Лужани” додијељена је 2018. године компанији “Супер петрол”, а рок за изградњу био је три године.

Менаџер продаје у компанији “Супер петрол” Саша Ћејић рекао је за “Глас Српске” да су у међувремену потписали и анекс уговора те да вјерује да ће до краја идуће године одмориште бити на располагању возачима.

- Иза нас је много посла. Довели смо струју, воду и расвјету до локације. Прије неколико дана стигла је и употребна дозвола за трафо-станицу, одобрени су локацијски услови, спреман пројекат, још чекамо грађевинску дозволу - испричао је Ћејић.

Нагласио је да су до сада обезбиједили велики дио опреме, купили цистерне и само чекају грађевинску дозволу.

- Чим добијемо дозволу и временски услови буду погодни почећемо изградњу, најкасније на прољеће - казао је Ћејић.

Локација на којој ће никнути одмориште “Лужани” смјештена је између двије петље, прве која повезује аутопут са магистралним путем и друге која повезује аутопут са регионалним путем.

Према плану инвеститора возачи ће на аутопуту Бањалука - Градишка, дужине 32 километра, у мјесту Лужани с обје стране имати простор за предах. Планирано је да с обје стране аутопута буду изграђене бензинске станице, ресторани, затим пуњачи за електрична возила, ауто-праонице, паркинзи те садржаји за дјецу.

За коришћење концесије, која се додјељује на период од 30 година, концесионар се обавезао да ће плаћати концесиону накнаду. Она се састоји од једнократне накнаде за уступљено право коришћења у износу од 134.473 КМ и накнаде у износу од два одсто од укупног годишњег прихода оствареног обављањем концесионе дјелатности.

На изградњу мјеста за одмор чекају још и они који путују аутопутем “9. јануар” од Бањалуке до Добоја. Наиме, концесија за изградњу одморишта “Бркића вода”, на подручју Дервенте, додијељена је предузећу “Брчко гас” половином 2019. године, међутим одмориште још није изграђено. У тој фирми јуче нисмо успјели добити коментар докле се стигло са овом инвестицијом.

Вршилац дужности директора предузећа “Аутопутеви РС” Слободан Станаревић рекао је “Гласу” да очекује да ће изградња “Лужана” почети веома брзо.

- Ми нисмо дали сагласност фирми “Брчко гас” за продужење уговора јер нису показивали никакву жељу и вољу да заврше посао, а ту је све било спремно за градњу, али су добили сагласност од Министарства саобраћаја и веза РС па су њима обећали да ће у идућој години и они започети градњу. Са друге стране постоји оправдање за локацију у Лужанима, јер “Аутопутеви” тамо нису били довели воду - појаснио је Станаревић и додао да одморишта недостају да би услуга аутопутева била потпуна.

Казао је и да овом предузећу стижу притужбе грађана јер нема ни бензинске станице ни мјеста за одмор на аутопутевима.

“Врбас”

Слободан Станаревић је испричао да је једна компанија заинтересована да гради одмориште “Врбас” на локацији између Прњавора и Лакташа.

- У току су преговори са Владом Српске па ћемо видјети шта ће од тога бити - рекао је Станаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана