Пред привредницима и јавним сектором друга овогодишња мултилатерална компензација

Анита Јанковић Речевић
Пред привредницима и јавним сектором друга овогодишња мултилатерална компензација

БАЊАЛУКА - Привредници и јавни сектор имају нову шансу да повећају своју ликвидност “пребијањем” обавеза и потраживања на другој овогодишњој мултилатералној компензацији, која почиње идуће седмице на Бањалучкој берзи.

На интернет страници берзе наведено је да унос обавеза почиње у понедјељак и трајаће до уторка до 15 часова, када ће компензација бити спроведена. У обавјештењу се наводи да учесници мултилатералне компензације могу пријавити обавезе доспјеле до 1. априла ове године, а постоји  могућност пријаве и недоспјелих и будућих обавеза.

На првој овогодишњој компензацији, која је одржана средином фебруара, 427 учесника “пребило” је 13,42 милиона марака обавеза и потраживања, а директор Бањалучке берзе Милан Божић подсјећа да мултилатералне компензације омогућавају пословним субјектима да наплате потраживања истовремено измирујући властите обавезе.

Он за “Глас Српске” истиче да је од почетка успостављања Јединственог система за мултилатералне компензације и цесије компензовано око 1,12 милијарди КМ обавеза и потраживања.

- Укупно 2.667 различитих пословних субјеката успјело је да компензује обавезе и потраживања од успостављања система. Ово је значајно допринијело смањењу неликвидности у привреди и јавном сектору. Занимљиво је да поред привредних субјеката из Српске, који су по закону обавезни да пријављују обавезе, имамо и 360 пословних субјеката из ФБиХ који су добровољно приступили систему. Такође, исказан је интерес из Србије и Хрватске па смо одржали презентације за Министарство финансија Србије и Народну банку Хрватске - рекао је Божић.

Према његовим ријечима, Бањалучка берза ради на унапређењу система и планира омогућити издавање електронског акцептног налога који представља неопозиви налог дужника за пренос новца повјериоцу. 

- Пренос средстава би се извршавао с банковног рачуна дужника на рачун повјериоца на основу инструкција из нашег система. Један од планова јесте то да се систем користи за плаћање комуналних рачуна физичких лица обуставом од плата запослених. Овакав вид плаћања би повећао износ компензованих обавеза и потраживања на систему, а за запослене раднике би било јефтиније да тако измирују рачуне за комуналије - додао је Божић.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић каже за “Глас” да досадашње искуство показује да се путем мултилатералне компензације на лакши, флексибилнији и функционалнији начин реализују потраживања или обавезе у односу на билатералне разговоре један на један. 

- На почетку су компензовани износи били далеко већи, а како вријеме одмиче све су мањи, али то је потпуно нормално и упркос томе и даље има смисла јер се тај метод показао као веома исправан за привредне субјекте који су били у позицији да не могу наплатити своја потраживања, али да на тај начин пронађу путеве до оних предузећа којима су дужни - казао је Ћорић.

Закон                       

Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године на захтјев Привредне коморе РС.

Само двије године касније закон је претрпио измјене да би на основу искустава из прве обавезне мултилатералне компензације, која је одржана у октобру 2015. године, био унапријеђен комплетан систем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана