“Пребијено” 16,63 милиона КМ

Милијана Латиновић
“Пребијено” 16,63 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Привредници и јавни сектор у Републици Српској компензовали су 16,63 милиона марака обавеза и потраживања на петој овогодишњој мултилатералној компензацији.

Према резултатима објављеним на Бањалучкој берзи, обавезе и потраживања компензовао је 571 учесник. Највише новца ове године пребијено је у другој мултилатералној компензацији која је одржана у априлу. Привредници и јавни сектор тада су компензовали дупло већи износ обавеза и потраживања у односу на октобарску компензацију. До краја године привредницима и институцијама биће на располагању још једна мултилатерална компензација која је заказана за децембар.

Шансу за смањење дугова посредством Бањалучке берзе ове седмице је препознала Подручна привредна комора Добој, која је до сада учествовала у свим рундама “пребијања” дугова.

- Ово је веома користан вид за смањење унутрашњег дуга. Овај пут успјели смо компензовати око 6.000 марака. Путем мултилатералне компензације успијевамо да измиримо одређене обавезе према Републици, јер само на овај начин можемо “натјерати” поједина предузећа да плате чланарину - рекао је за “Глас Српске” директор Подручне привредне коморе Добој Срећко Стојаковић.

На једној од претходних мултилатералних компензација обавезе и потраживања путем Бањалучке берзе измирила је Фабрика обуће “Санино” из Дервенте. Иако у компензацијама виде добру прилику за испуњавање заосталих обавеза, за ову октобарску нису успјели да обезбиједе потребну документацију.

- У јуну смо компензовали 51.770 марака. До краја године остала је још једна компензација и њу ћемо сигурно искористити. Наше компензације се углавном односе на оне за боловања са Фондом здравственог осигурања РС - рекао је власник и директор “Санина” Радован Пазуревић.

Систем мултилатералне компензације заснован је на пријављивању обавеза и потраживања, а иако је то законска обавеза многи субјекти и даље избјегавају да пријаве обавезе чиме су умањени и ефекти пребијања дугова. Пореска управа РС задужена је за контролу пријављивања обавеза и има на располагању казнене мјере.

Закон

Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године на захтјев Привредне коморе РС. Само двије године касније закон је претрпио измјене како би на основу искустава из прве обавезне мултилатералне компензације, која је одржана у октобру 2015. године, био унапређен комплетан систем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана