Пребијено 12,3 милиона КМ дуга

Данијела Бајић
Пребијено 12,3 милиона КМ дуга

БАЊАЛУКА - Учесници треће овогодишње мултилатералне компензације у Републици Српској пребили су више од 12,3 милиона КМ обавеза и потраживања, показали су прелиминарни подаци Бањалучке берзе.

Како је наведено на сајту Бањалучке берзе, обавезе и потраживања у уторак је компензовало 500 учесника из приватног и јавног сектора у Српској који до петка у 15 часова могу исправљати прелиминарне извјештаје.

У трећој мултилатералној компензацији, према овом извјештају, учествовали су субјекти који су пријављивали потраживања према привредницима из ФБиХ који су регистровани у систему берзе.

Међу бројним локалним заједницама које су учествовале у посљедњој мултилатералној компензацији је и општина Невесиње. Према ријечима стручног сарадника за буџет и финансије у општини Невесиње Бојане Ђурасовић, овај пут пријавили су износ нешто мањи од 50.000 КМ. 

- Редовно учествујемо у мултилатералној компензацији. Износ којим учествујемо увијек зависи од тренутне ситуације са обавезама и колико год успијемо компензовати, нама је значајно - казала је Ђурасовићева.

Додала је да је углавном ријеч о измирењу обавеза према редовним добављачима.

Директор Дома здравља Добој Славко Ковачевић каже да та здравствена установа не пропушта ниједну мултилатералну компензацију, јер умногоме олакшава наплату потраживања и затварање дуговања.

- Посљедњи пут смо се пријавили да компензујемо око 2.500 КМ. Углавном ни досадашњи износи нису прелазили 10.000 КМ. Колико ћемо обавеза и потраживања компензовати, зависи од осталих субјеката који су се пријавили - казао је Ковачевић.

Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године на захтјев Привредне коморе РС. Само двије године касније закон је претрпио измјене, да би на основу искустава из прве обавезне мултилатералне компензације, која је одржана у октобру 2015. године, био унапријеђен комплетан систем.

Систем мултилатералне компензације заснован је на пријављивању обавеза и потраживања, а иако је то законска обавеза, многи субјекти и даље избјегавају да пријаве обавезе, чиме су умањени и ефекти пребијања дугова.

План одржавања

Одлука Владе РС о спровођењу мултилатералне компензације и цесије у 2021. години спроводи се у фебруару, априлу, јуну, августу, октобру и децембру у 2021. години. Према овогодишњем распореду сљедећа, односно четврта по реду мултилатерална компензација требало би да буде одржана 17. августа. 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана