Пребијају чак и стотинак марака

Милијана Латиновић
Пребијају чак и стотинак марака

БАЊАЛУКА - Привредници и јавни сектор компензовали су 12,34 милиона марака обавеза и потраживања на четвртој овогодишњој мултилатералној компензацији, што је за око милион марака више у односу на трећу рунду која је одржана у јуну.

Према прелиминарном извјештају објављеном на интернет страници Бањалучке берзе, у компензацији која је спроведена 16. августа обавезе и потраживања компензовало је 440 учесника, који до сутра до 15 часова могу исправљати прелиминарне извјештаје.

Након истека рока за исправке, наводе у берзи, учесници ће добити коначне извјештаје о мултилатералној компензацији.

Извјештаји Бањалучке берзе показују да је из компензације у компензацију број учесника готово исти. Они који се редовно пријављују кажу да компензујући и најмањи износ смањују дугове и повећавају ликвидност.

Иако је износ који су успјели компензовати ситан, у бијељинској пољопривредној апотеци “Агро румикс” кажу да учествују на свакој компензацији.

- Редовно се пријављујемо. Иако су износи мали, корисно је у сваком случају. Овога пута смо компензовали стотинак марака - рекли су у овом предузећу.

С обзиром на то да имају могућност добровољног учешћа, пријављују се и предузећа из ФБиХ.

Једно од њих је и “Електро центар” из Читлука, предузеће које се бави продајом електроматеријала, а извршни директор у тој фирми Анка Маринчић рекла је за “Глас Српске” да на овај начин успијевају да компензују обавезе и потраживања са добављачима.

- Није то неки велики износ, али је добро и то када се заврши. Компензовали смо овај пут 2.546 марака и задовољни смо што постоји оваква могућност - рекла је Маринчићева нагласивши да ово није први пут да учествују, већ користе сваку мултилатералну компензацију од када је дата могућност фирмама из ФБиХ да учествују.

Систем мултилатералне компензације заснован је на пријављивању обавеза и потраживања, а иако је то законска обавеза, многи субјекти и даље избјегавају да пријаве обавезе, чиме су умањени и ефекти пребијања дугова.

Најбољи резултат постигнут је 2017. године, када су се привредници и јавни сектор растеретили за нешто више од 195 милиона, док је најлошији резултат остварен лани када је пребијено 94,5 милиона КМ.

Закон

Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године на захтјев Привредне коморе Републике Српске.

Само двије године касније закон је претрпио измјене да би на основу искустава из прве обавезне мултилатералне компензације, која је одржана у октобру 2015. године, био унапријеђен комплетан систем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана