Повјериоци дервентског “Униса” још чекају заказивање скупштине: Крај стечаја диктирају двије парнице

Милијана Латиновић
Повјериоци дервентског “Униса” још чекају заказивање скупштине: Крај стечаја диктирају двије парнице

ДЕРВЕНТА - Стечај у дервентској Фабрици цијеви “Унис” протиче планираном динамиком, а Скупштина повјерилаца биће заказана чим се окончају преостале двије парнице које су у току.

Потврдио је то за “Глас Српске” стечајни управник Лазо Ђурђевић, додавши да је за једну од поменутих парница одржана јавна расправа.

- Чекамо пресуду за ту парницу, док је за другу заказана јавна расправа - рекао је Ђурђевић.

Истакао је да разлога за заказивање Скупштине до сада није ни било јер су трајале парнице са разлучним повјериоцима.

- Када све то буде завршено и стечај ће бити окончан - казао је Ђурђевић.

Проблеми у некадашњем привредном гиганту трајали су годинама.

Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања Фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, дуговања према радницима је требало да буду измирена у наредних десет година, али га управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао.

Након што су пропале све најаве управе о поновном покретању производње и измиривању дугова према запосленима, у октобру 2018. године 160 радника “Униса” ступило је у генерални штрајк тражећи од управе исплату свих заосталих плата и уплату доприноса како би они који су стекли услове могли отићи у пензију.

У два наврата покретање стечаја у овом предузећу затражила је Нова банка како би наплатила своја потраживања.

Стечај у “Унису” отворен је 17. децембра 2019. године.

Намјеру да некадашњег гиганта привреде у Посавини поново дигне на ноге исказао је трговачки ланац “Фрукта трејд” који је у фебруару откупио милионска потраживања компаније “Хета” у “Унису”. Осим тога, договорили су и откуп потраживања Нове банке.

План је да по окончању стечаја у халама “Униса” поново покрену производњу цијеви уколико машине буду очуване и буде постојала потреба на тржишту, а ако не, покренуће неки други облик производње.

Потраживања

Највећа потраживања у некадашњој Фабрици цијеви “Унис” пријавила је Кредитно-извозна агенција (ИГА) БиХ. Према њиховим процјенама, потраживања су “тешка” чак 195 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана