Повећан увоз алкохолних пића у БиХ

nezavisne.com
Повећан увоз алкохолних пића у БиХ

Бањалука - Поред домаће производње алкохола, у БиХ је у првој половини године увезено око 1,36 милиона литара алкохола више него у истом периоду прошле године, а највише је увезено пива, затим вина, а за њима слиједе жестока пића.

Подаци су ово Управе за индиректно опорезивање БиХ, у којој су рекли да је од почетка ове године увезено укупно нешто више од 75,45 милиона литара у вриједности око 87,45 милиона КМ, што је више у односу на исти период прошле године када је увезено 74,08 милиона литара алкохола, у вриједности око 81,76 милиона КМ.

Међу алкохолом највише је увезено пива - око 67,67 милиона литара, што је за скоро милион литара више увезеног пива него у првој половини претходне године, када је увезено око 66,7 милиона литара пива, а оно се највише ове године увозило из земаља региона, из којих је увезено око 64 милиона литара пива.

“Пиво се далеко највише извози из Србије и Хрватске, 33,59 милиона и 25,1 милион литара. За њима слиједе Словенија из које је увезено 4,52 милиона, те Црна Гора 1,54 милиона литара пива”, рекли су из Одјељења за комуникацију и међународну сарадњу Управе за индиректно опорезивање БиХ за увезено пиво у првој половини године.

Током цијеле претходне године у БиХ је увезено 170,54 милиона литара алкохола, у вриједности 196,63 милиона КМ.

Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста РС СЊОТ, рекао је да се поред домаће производње много алкохола увози у БиХ, те да постоје два основна разлога, односно фактора због чега је то тако.

“Један од разлога и битан фактор јесте незаштићено домаће тржиште и незаштићени произвођачи који се баве производњом алкохолних пића. Други фактор су углавном компаније које пласирају своје производе на нашем тржишту. То су изузетно велике компаније које улажу огромна средства у маркетинг и самим тим је тешко домаћим произвођачима да парирају свим тим маркетиншким акцијама”, рекао је Грабовац за “Независне”.

Он је истакао да су цијене увозних пића нереално ниске, те да је то посао за контролне органе да провјере такву робу.

Да би се промијенила таква слика, Грабовац каже да је најреалније да се уведу реципрочне мјере, онакве као што их према нама примјењују земље из окружења, попут разних контрола. 

Муриса Марић из Удружења грађана “Дон” из Приједора каже да је код нас увоз увијек далеко већи него извоз и оно на шта ми као потрошачи можемо реаговати је да купујемо домаће производе.

“Нека има избора међу производима, али нека тај избор дође до тога да штитимо нашу привреду и наше плате на крају крајева”, рекла је Марићева и нагласила да наши производи нису ништа неквалитетнији од увозних.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана