Повећан број захтјева за одгођено плаћање пореског дуга: Репрограмирана наплата 33,19 милиона КМ

Милијана Латиновић
Повећан број захтјева за одгођено плаћање пореског дуга: Репрограмирана наплата 33,19 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Пореским обвезницима у Републици Српској у првом полугодишту ове године репрограмирана је наплата 33,19 милиона марака дуга на основу пореза и доприноса.

У Пореској управи РС за “Глас Српске” наводе да су од јануара до краја јуна ове године одобрена укупно 233 рјешења о одгођеном плаћању пореског дуга. Од тога је, како појашњавају, Министарство финансија РС одобрило 60 рјешења на износ дуга од 29,62 милиона КМ.

- Пореска управа је одобрила 25 рјешења о одгођеном плаћању доспјелих пореских обавеза на износ дуга од 366.000 КМ, али и 148 рјешења о одгођеном плаћању на износ дуга од 3,20 милиона КМ, по основу пореза на добит, доходак од самосталне дјелатности, накнада за унапређење општекорисних функција шума и противпожарне накнаде за 2020. годину, чије је доспијеће 2021. године - навели су у Пореској управи.

У Пореској управи истичу да дуг по одобреним репрограмима, као и број одобрених рјешења у првој половини ове године, има тенденцију раста у односу на исти период лани, с обзиром на чињеницу да је у овој години дошло до измјене законских норми, у сегменту одгођеног плаћања пореског дуга.

Појаснили су да се пореске обавезе могу репрограмирати у једнократном износу, најдуже на годину дана или максимално на пет година, односно у 60 једнаких мјесечних рата, изузев претходно наведених обавеза насталих у прошлој години, а доспјелих у овој које су репрограмиране на шест мјесечних ануитета, с тим да је код те категорије репрограма прва рата доспјела 31. јула, а посљедња доспијева 31. децембра ове године.

- Пет највећих дужника, категорисаних на основу висине одобреног репрограма су ФК Борац Бањалука са дугом 8,19 милиона, предузеће “Нова Дипо” из Градишке, које дугује 4,9 милиона, “Нискоградња” Лакташи са дугом 2,5, “Рудник боксита Сребреница” 1,9 и “Нова ди Врбас” из Бањалуке са дугом од 1,5 милиона марака - навели су у Пореској управи.

Подсјећају да се репрограм доспјелих пореских обавеза одобрава свим обвезницима који испуњавају услове предвиђене Законом о одгођеном плаћању, за дуг који је доспио најкасније у години која претходи години у којој се подноси захтјев за одгађање, да је дуг обезбијеђен хипотеком те да то обезбјеђење мора да буде најмање у вриједности укупног пореског дуга, укључујући и камату и да су измирене појединачне доспјеле обавезе по основу доприноса за ПИО, за запослене којима у периоду трајања одгађања доспијева неко од права из пензијског и инвалидског осигурања.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је да је вјероватно пандемија вируса корона задала муке појединим предузећима која су била принуђена да затраже одгођено плаћање пореских обавеза.

- Вјерујем да се добар дио наведеног износа везује за неке дугове из прошлости или проблеме изазване вирусом корона - рекао је Тривић.

Надлежност

У Пореској управи РС објаснили су да је у складу са Законом о одгођеном плаћању пореског дуга поступак одгођеног плаћања на износ до 30.000 КМ у њиховој надлежности, док о захтјеву за дуг већи од тог износа одлучује Министарство финансија. Додају да је посебним чланом поменутог закона омогућено да Пореска управа одобри репрограм, без обзира на висину дуга, за обавезе по основу пореза на добит, пореза на доходак од самосталне дјелатности, накнада за унапређење општекорисних функција шума и противпожарне накнаде за 2020. годину, чије је доспијеће ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана