Потрошња ослонац економског раста

Милијана Латиновић
Потрошња ослонац економског раста

БАЊАЛУКА - Повећање домаће потрошње биће ослонац опоравка БиХ, а према прогнозама стручњака у наредне три године очекује се просјечна стопа економског раста од три одсто на годишњем нивоу.

Дирекција за економско планирање БиХ је у Програму економских реформи за период од 2021. до 2023. године навела да је за ову годину очекивана стопа економског раста 2,5 одсто, за наредну 3,1 одсто, док се за 2023. годину прогнозира раст од 3,4 процента.

- Претпоставља се да би кључни ослонац економског раста током овог периода требало да представља домаћа тражња кроз повећање приватне потрошње и инвестиција. Повећање укупне економске активности у БиХ, очекивано повећање индустријске производње и грађевинских радова праћено повећањем броја запослених и прихода од извоза робе и услуга, требало би да резултира повећањем расположивог дохотка грађана, а самим тим и повећањем приватне потрошње - навели су из Дирекције.

Додају да се у наведеном периоду очекује просјечна стопа раста приватне потрошње од око два одсто.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је за “Глас Српске” да је најава економског опоравка списак лијепих жеља који и послодавци подржавају.

- Тренутно стање у привреди није лоше и може се очекивати да се тренд раста настави у наредном периоду, а да би  до раста дошло и институције морају одређеним мјерама подстакнути раст производње и плата - рекао је Тривић. Додао је да најављене прогнозе опоравка и раста имају смисла, узимајући у обзир да је извоз лани пао, али много мање од увоза, те да и други економски показатељи свједоче да стање није толико лоше и да је реално очекивати раст.

Економиста Зоран Павловић такође сматра да ослонац економског раста треба да буде домаћа потрошња.

- Смањење оптерећења на плате довело би до раста потрошње. Осим тога, опоравка неће бити ако не буде развојних фондова које ће омогућити извозно оријентисаним предузећима да испливају из потешкоћа. Уколико дође до стабилизације пандемије моћи ћемо рачунати да ће доћи до раста домаће производње и потрошње - рекао је Павловић.

Инвестиције

Дирекција за економско планирање БиХ навела је да би у наредне три године, уз побољшање пословног амбијента, инвестиције за разлику од претходних година могле имати значајнији раст, од око 7,5 одсто на годишњем нивоу. Очекује се да ће јавне инвестиције представљати нешто важнију полугу за подстицање економског раста у средњем року.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана