Потражња за мотоциклима надмашила сва очекивања

Јана Кезић
Потражња за мотоциклима надмашила сва очекивања

БАЊАЛУКА - Да помама за мотоциклима, укључујући и мопеде, бицикле и слична возила са помоћним мотором, не јењава, потврђују и подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, према којима је за пет мјесеци ове године увоз ових превозних средстава био већи за више од 6,3 милиона марака него у истом периоду лани.

У УИО су за “Глас Српске” истакли да је од јануара до краја маја ових превозних средстава увезено у вриједности већој од 15,9 милиона марака, док је у истом периоду лани ових возила увезено у вриједности нешто већој од 9,6 милиона марака.

Током ове године БиХ је највише увезла мотоцикала са клипним мотором, чија запремина цилиндра није веће од 50 кубних центиметара и то у вриједности већој од 1,4 милиона марака.

Трговци широм Српске задовољно трљају руке, јер је продаја мотоцикала доживјела прави “бум” и надмашила сва очекивања.

Власник радње “Moto Shop 7” из Бањалуке Бојан Мајкић каже да посао цвјета и објашњава да не раде са јефтиним мотоциклима, јер су заступници и продавци за јапанског произвођач “Јамаху”.

- Ове године смо заиста увезли, али и продали велики број двоточкаша. Међутим, проблем је што код добављача нема онолико колико потражујемо. Да их имамо још, и продаја би била већа - казао је Мајкић за “Глас”. Испричао је да је посао у протекле двије године био подбацио, али се сада све враћа у нормалу.

- Цијене мотоцикала, резервних дијелова, али и опреме су до сада два пута кориговане. То се никада није дешавало откад радимо за “Јамаху”, а то је већ 12 година. У фебруару смо добили цјеновник, а онда су нам у априлу доставили нови са поскупљењем до осам одсто. Због свега тога смо и ми били приморани да подигнемо цијене - рекао је Мајкић.

Објаснио је да најјефтинији мотоцикл код њих кошта око 7.000 марака, те да се највише купују скутери до 300 кубика.

- Мислим да ће до краја године морати доћи до нових корекција цијена мотоцикала, јер су нам најавили поново поскупљење за неку опрему која долази из Јапана - казао је Мајкић.

И у продавници “Guavera BH - CFMOTO” из Бањалуке кажу да константно биљеже раст продаје мотоцикала.

- Посљедњих неколико година потражња је заиста повећана и константно расте, а људи за мотоцикле најчешће одвајају од 8.000 до 15.000 марака - казали су у овој радњи. Додали су да и цијене константно расту, због повећаних трошкова превоза, повећања курса долара, али и поскупљења сировина.

- Мотоцикли су у односу на прошлу годину скупљи до 10 одсто, али то не утиче на продају - закључују у овој продавници, додајући да мотоцикле подједнако купује како млађа, тако и старија популација.

Бицикл

У Спортском центру “Каприоло” у Бањалуци за “Глас Српске” кажу да је са појавом пандемије вируса корона порасла и потражња за бициклима.

- Бицикли се траже више него иначе, с тим да су у међувремену, због основних ланаца снабдијевања који су поремећени, цијене отишле горе за око десет одсто - казали су овој радњи, додајући да на тржишту прође онај ко има добру цијену и квалитет. Објашњавају да купци узимају различите моделе у зависности од тога за шта им треба, а за просјечан бицикл, који се користи за превоз по граду, спремни су да издвоје у просјеку 500 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана