Потписан уговор о концесији за изградњу Соларне електране “Невесиње”

Срна
Потписан уговор о концесији за изградњу Соларне електране “Невесиње”

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и директор Привредног друштва Соларна електрана “Невесиње” Синиша Максимовић потписали су данас у Бањалуци Уговор о концесији за изградњу и коришћење соларне фотонапонске електране “Невесиње” на подручју ове општине.

Концесија је додијељена на период од 50 година, а укупна вриједност инвестиције за реализацију овог пројекта износи 104 милиона КМ, саопштено је из Министраства енергетике и рударства Републике Српске.

Из ресорног министарства наводе да ће електрана бити изграђена у наредне три и по године, да ће имати инсталисану снагу од 60 мегавата, док ће процјењена годишња производња бити 84 гигават часова.

Влада Српске је у децембру додијелила концесију за изградњу и коришћење соларне фотонапонске електране “Невесиње” привредном друштву “ЕТМакс” Бањалука, које је у сврху реализације уговора о концесији основало концесионо предузеће Соларна електрана “Невесиње”, друштво са ограниченом одговорношћу за производњу електричне енергије.

Концесионар је прије закључења уговора о концесији у буџет Републике Српске уплатио једнократну накнаду за уступљено право у износу од 521.808 КМ, а након изградње соларне електране плаћаће концесиону накнаду у износу од 0,0055 КМ по произведеном киловат-часу електричне енергије, од чега ће 95 одсто средстава бити усмјерено у буџет општине Невесиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана