Потписан уговор о концесији: Соларна електрана "Требиње један" на мрежи до 2022.

Срна
Потписан уговор о концесији: Соларна електрана "Требиње један" на мрежи до 2022.

ТРЕБИЊЕ - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и директор "Електропривреде" Републике Српске Лука Петровић потписали су данас уговор о концесији за изградњу и кориштење соларне електране "Требиње један" на подручју Требиња снаге 72,92 мегавата и оквирне процијењене вриједности 100.750.000 КМ.

Ђокић је рекао новинарима након потписивања да је Влада Републике Српске на основу претходно спроведеног поступка у складу са законом о концесијама донијела одлуку и додијелила концесију за изградњу соларне електране на подручју Требиња.

Он је додао да је Министарство сачинило стратегију развоја енергетике у Српској којом је планирано да се у Републици Српској до 2035. године изгради мноштво енергетских објеката, а један од њих је ова соларна електрана у Требињу.

Ђокић је навео да је планирано да електрана буде на мрежи до 2022. године, те оцијенио да је на овај начин Влада Републике Српске дала изузетан допринос и подршку развоју Требиња.

- Електрана ће од тренутка када буде на мрежи константно остваривати приходе, а од дијела прихода ће бити плаћена и концесиона накнада, од које ће 500.000 КМ ићи у буџет града Требиња све вријеме колико ће електрана радити - рекао је Ђокић.

Он је додао да је овај концесиони уговор закључен на период од 50 година, што значи да ће 50 година Требиње имати константне приходе од рада ове електране, а пет милиона КМ ће ићи у буџет Републике Српске.

Ђокић је напоменуо да ће у периоду изградње електране бити ангажован велики број радника са овог подручја.

Он је истакао да се на овај начин крајње одговорно и озбиљно показује да се ради на реализацији пројеката од значаја за Републику Српску.

- То показује висок ниво одговорности власти Републике Српске према грађанима и сваком подручју Републике, посебно према подручју Херцеговине, гдје је поред ове соларне електране у плану да се граде и други енергетски објекти, а неки од њих су већ у току, као што је Хидроелектрана "Дабар" - рекао је Ђокић.

Он је навео да се очекује да се у наредним данима заврше све административне радње и да око 1. новембра почне изградња вјетроелектране "Гребак" код Невесиња.

- То је такође нова инвестиција од неких 80 милиона евра, од које ће након што се електрана изгради, директну корист имати општина Невесиње, негдје око милион КМ концесионе накнаде на годишњем нивоу - рекао је Ђокић.

Он је додао да то показује да се улажу велики напори у подршку развоја херцеговачких општина.

- Скоро свака општина Херцеговине ће имати или већ има неки од енергетских објеката који ће бити солидан и важан извор прихода за њихово функционисање - истакао је Ђокић.

Петровић је рекао новинарима да је ово предузеће искључиво опредијељено да гради нове објекте из обновљивих извора, а соларна електрана "Требиње један" је један од тих објеката, истичући да је ово пети значајан пројекат ЕРС-а и Владе Републике Српске у обновљивим изворима.

- Ова електрана ће имати велике бенефите и по електроенергетски систем, производиће годишње 100 гигават-часова електричне енергије. Соларна електрана ће запошљавати одређен број људи јер ће морати да се направи систем одржавања будући да је њена површина више од 120 хектара на Зубачком платоу - рекао је Петровић.

Он је напоменуо да је урађено много посла прије потписивања концесионог уговора, а сада слиједи добијање урбанистичко-техничких услова, локацијских услова и након тога добијање грађевинске дозволе.

- Урадили смо и еколошки елаборат и имамо студију утицаја на животну средину. Очекивати је да у наредних шест мјесеци добијемо грађевинску дозволу и израдимо модел за изградњу комплетне соларне електране, а то значи изградња и финансирање ове соларне електране - рекао је Петровић.

Он је истакао да је велика част да Република Српска изњедри овакав пројекат.

- Једини и први ћемо бити на Балкану који смо спремили овакав обим соларне електране и то нам је на понос и част - рекао је Петровић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана