Потапају нас јефтина инострана вина

Милијана Латиновић
Потапају нас јефтина инострана вина

БАЊАЛУКА - Иако у подрумима широм БиХ настају врхунска алкохолна пића од грожђа која очаравају непца широм свијета, на домаћем тржишту и даље доминирају увозни производи, што потврђује податак да је за десет мјесеци ове године увезено вино вриједно 27,14 милиона марака, док је извоз тог пића тежак свега 5,72 милиона КМ.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, од јануара до краја октобра ове године на домаће тржиште стигло је 6,75 милиона литара вина и то највише из Србије, Хрватске и Сјеверне Македоније. У истом периоду БиХ је на инострана тржишта пласирала скоро три милиона литара домаћег вина, махом у Хрватску. 

Винари у Српској не крију огорчење због овакве ситуације на домаћем тржишту и упозоравају да је, с обзиром на увезену количину и вриједност, очигледно да грађани БиХ пију неквалитетна, јефтина вина из увоза.

Власник челиначке винарије “Јунгић” Жељко Јунгић каже за “Глас Српске” да би домаћи произвођачи већ другог дана пропали када би врхунска вина која производе продавали по тако ниским цијенама.

- Подаци о количини и вриједности увезеног вина говоре да се литар тог пића продаје по цијени од око четири марке на нашем тржишту. За толико новца не можете купити иоле добро вино. То и јесте највећи проблем домаћих винарија, које од изузетно квалитетне сировине могу произвести врхунска вина која се не могу продавати по тако ниским цијенама. Ту настаје проблем пласмана на домаћем тржишту - рекао је Јунгић.

Додао је да извоз вина из БиХ није на задовољавајућем нивоу, те да компликоване административне процедуре коче пласман квалитетних домаћих производа на инострано тржиште.

- Наше привредне коморе и конзуларна представништва требало би да јачају везе и олакшају произвођачима да освајају нова тржишта - додао је Јунгић истакавши да винарија “Јунгић” годишње произведе скоро 60.000 литара вина, те да мању количину пласира у Србију и Аустрију. 

Власник требињског винског подрума “Поповац” Стево Поповац каже да домаће тржиште није довољно заштићено те да је нелојална конкуренција највећи проблем домаћих винара. 

- Да бисмо ми извезли наше вино у иностранство, морамо проћи ригорозне контроле, док на наше тржиште увози ко шта хоће. Вина из увоза се продају по веома ниским цијенама и ми с њима губимо тржишну утакмицу - рекао је Поповац. 
 

Земље у које је БиХ извезла највише вина


Земља      Количина           Вриједност 
                   (литар)                 (у КМ)

Хрватска      2.378. 838           3.482.474
Србија          324.129                646.049
Њемачка       88.213                428.729
Кина              57.073                 294.417
САД              24.960                 288.539            

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана