"Пословне новине": Критеријуме три пројекта задовољавају 32 компаније из Српске и 75 из ФБиХ

Срна
"Пословне новине": Критеријуме три пројекта задовољавају 32 компаније из Српске и 75 из ФБиХ

САРАЈЕВО - Критеријуме три пројекта која спроводи магазин "Пословне новине", под називом – "100 највећих", "Поузданост" и "Брзорастуће компаније" задовољавају 32 компаније из Републике Српске и 75 из ФБиХ.

Критеријуме једног од три пројекта у БиХ задовољава 7.307 компанија.

- Сви пројекти реализују се у складу са свјетским стандардима и крајњи резултати на најбољи начин приказују које су то наше највеће компаније, али и откривају оне које биљеже брзи раст или имају одличан бонитет - истичу из "Пословних новина".

Када је ријеч о Републици Српској, све критеријуме задовољило је шест компанија из Бањалуке – "Елнос БЛ", "Црвена јабука", "Ланако", "Конекта инжењеринг", "Браво системс" и "Дрво продекс", а из Бијељине – "Спорт вижн", "ЦСП", "МБ Јоховац комерц" и "ВС комерц", саопштено је из овог магазина.

Из Дервенте, Прњавора и Градишке по три фирме задовољавају све критеријуме, из Лакташа и Угљевика по двије, а по једна компанија из Козарске Дубице, Српца, Брода, Котор Вароша, Рогатице, Приједора, Модриче, Теслића и Добоја.

Ранг-листе "100 највећих" креирају се у три категорије - мале, средње и велике компаније, те према четири параметра - добит, приход, извоз и инвестиције готовинског тока, док пројекат "Брзорастуће компаније" рангира компаније које минимално три године у континуитету биљеже раст свих кључних пословних показатеља, те имају сложену годишњу стопа раста већу од 10 одсто.

На пројекту "Поузданост" излистане су компаније које, између осталог, послују транспарентно и одговорно, немају блокаду рачуна чак ни у периоду једног дана, биљеже раст, али имају одличну ликвидност и солвентност.

У процес селекције уврштене су 33.092 компаније, односно све оне фирме које су надлежним агенцијама  предале завршне годишње извјештаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана