Послодавци би да запосле више од 5.000 људи

Данијела Бајић
Послодавци би да запосле више од 5.000 људи

БАЊАЛУКА - На адресу Завода за запошљавање Републике Српске стигло је 2.312 захтјева послодаваца за запошљавање 5.283 незапослених, што је готово дупло него што је планирано Акционим планом за ову годину.

Ове године је, према подацима Завода за запошљавање РС, планирано да се кроз четири програма запосли 2.880 лица, за шта је обезбијеђено 12,18 милиона КМ.

Јавни позив затворен је средином марта, а комисија још обрађује захтјеве, те у Заводу не могу прецизирати колико лица испуњава услове. 

Програми су, како су навели, намијењени теже запошљивим лицима, дјеци погинулих бораца, демобилисаним борцима, ратним војним инвалидима, рањивим групама, лицима која су дуже на евиденцији незапослених.

Највеће интересовање било је за програм финансирања самозапошљавања дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца и РВИ под називом “Заједно до посла”, за који је стигао 1.401 захтјев.

Директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић истакао је за “Глас Српске” да предстоји борба за што више радних књижица. Уздају се, каже, и у обећање од Владе РС да ће се пронаћи додатни новац како би овим програмима било обухваћено што више незапослених.

- Интересовање за програме ове године је заста велико, а један од разлога је сигурно и промоција коју смо радили у протеклом периоду. Ове године смо повећали средства за самозапошљавање демобилисаних бораца на 10.000 КМ по једном лицу, што би, такође, могао бити један од разлога великог интересовања - казао је Вујичић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић казао је да су програми Завода за запошљавање значајни јер се уз помоћ државе послодавци лакше одлучују на проширење колектива.

- Евидентно је да су неки сектори и у пандемији добро радили и успјели повећати број радника чиме су амортизовали смањење броја радника у угоститељству и туризму. Чињеница да се у Српској и даље отварају нова радна мјеста веома је значајна и за незапослене и за цјелокупну економију - казао је Тривић.

Износи

Програм “Заједно до посла” вриједан је три милиона КМ, а превиђено је да посао добије 300 лица. За програм који се односи на запошљавања и самозапошљавања циљних категорија у привреди предвиђено је четири милиона КМ и запошљавање 950 људи.

За програм подршке запошљавању и самозапошљавању у привреди путем исплате уплаћених пореза и доприноса за ново запошљавање радника у овој години предвиђено је пет милиона КМ, а за Роме 188.040 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана