Посла има за 10.100 људи

Данијела Стоканић
Посла има за 10.100 људи

Бањалука - На адресу Завода за запошљавање Републике Српске пристигло је 2.689 захтјева послодаваца који у току године желе да запосле 10.108 лица, двоструко више него што је предвиђено програмима запошљавања.

За подстицај запошљавања 4.288 радника у привреди РС ове године предвиђено је 14,67 милиона марака кроз седам стимулативних пројеката, а у Заводу за запошљавање су истакли да комисија тренутно обрађује приспјеле захтјеве за шест програма који су пристигли на конкурс, након чега ће донијети одлуку о одобравању средстава по сваком пројекту појединачно.

- Послодавац су у обавези да у року до 30 дана од момента достављања одлуке о одобравању средстава закључи уговор са Заводом и прими раднике у радни однос и са њим закључи уговор о раду - казали су у Заводу.

С обзиром на то да се пријавило знатно више заинтересованих него што је планирано да буде запослено, у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС  истичу да ће комисија при обради захтјева узети у обзир и додатне критеријуме као што су врста дјелатности послодавца, те да ће предност бити дата производним предузећима.

- Приправници, дјеца погинулих бораца, као и послодавци за регресно враћање доприноса, моћи ће конкурисати током цијеле године, а јавни позив за запошљавање избјеглих, расељених и повратника још није расписан - истакли су у Министарству и додали да ће предност, између осталог, имати предузећа и појединци који траже подстицај за самозапошљавање из неразвијених средина.

- Приоритет су лица која дуже чекају посао, а налазе се на евиденцији Завода за запошљавање, а посебну пажњу комисија ће обратити на лица са инвалидитетом - додали су Министарству.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић истакао је да велики број захтјева послодаваца показатељ да Српска има потенцијала да запошљава.

  • Међутим, надлежни треба да пооштре критеријуме, тако да подстицаје могу добити само они послодавци који гарантују да ће испунити све прописане услове - рекао је Шкребић.

Возачи

У Заводу за запошљавање, који реализује “Програм обуке, доквалификације и преквалификације у 2018. години”, чија је укупна вриједност милион КМ, истакли су да је за укупно 45 лица за занимање возач до сада аплицирало девет послодавца. Програм се, кажу, проводи кроз двије компоненте, а обрада запримљених захтјева је у току.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана