Поскупљењем заслађују горку сезону

Милијана Латиновић
Поскупљењем заслађују горку сезону

БАЊАЛУКА - Увоз меда у БиХ за осам мјесеци ове године четири пута је већи од пласмана тог производа у иностранство, а с обзиром на полупразне кошнице, домаћи пчелари поскупљењем покушавају да засладе горку сезону.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, за осам мјесеци ове године БиХ је увезла 245.098 килограма меда вриједности 1,9 милиона марака, док је у истом периоду лани увезено 171.744 килограма меда, вриједности 1,3 милиона марака.

Подаци УИО показују да је од јануара до краја августа ове године БиХ у иностранство пласирала 55.525 килограма меда вриједности 1,09 милиона марака, док је у истом периоду 2019. године извезено 9.234 килограма меда, вриједности 162.947 КМ.

Пчелари истичу да годинама муку муче с увозничким лобијима и на све начине покушавају да се изборе да њихов производ добије мјесто на тржишту, али да је то готово немогуће с обзиром на то да је мед из увоза преплавио домаће тржиште.

Предсједник Удружења пчелара “Кестен” из Сребренице Марко Живковић рекао је за “Глас Српске” да су произвођачима у овом крају кошнице празне.

- Ријетко ко је успио уграбити килограм или два меда. Неизвјесна је зима пред нама, не знамо како ћемо сачувати друштва јер нема хране. Имајући све то у виду не чуди што је доста меда увезено, али сваке године увознички лоби нас гуши јер на полице маркета стиже неколико пута више тог увозног производа чији је квалитет под знаком питања, него што ми успијемо да продамо - рекао је Живковић.

Додао је да га нимало не чуде најаве пчелара о поскупљењу меда.

- Неминовно је да ће килограм меда поскупјети на 20 марака. Онај ко има неке залихе можда нешто и успије продати и зарадити, осталима ће ова година бити горка - рекао је Живковић, додавши да је киша у вријеме цвјетања багрема помрсила планове пчеларима, па испаше готово да није ни било.

Да ће понуда и потражња и те­ како кориговати цијену меда сагласан је и предсједник Скупштине Удружења пчелара РС Обрад Нинковић, који истиче да на подручју Херцеговине килограм овог производа одавно кошта 18 КМ.

- Сигурно је да ће усљед недостатка меда доћи до поскупљења па је за очекивати да у Херцеговини цијена премаши 20 марака - рекао је Нинковић и додао да је питање до каквог ће производа из увоза купци доћи, јер пчелари годинама упозоравају да се на домаће тржиште увози патворени мед.

Стање на тржишту

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ највише увозног меда у БиХ стиже из Хрватске, Србије и Холандије. Подаци показују да БиХ мед углавном извози у Саудијску Арабију, Уједињене Арапске Емирате и Кувајт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана