Поскупљење сировине кроји позицију на тржишту

Милијана Латиновић
Поскупљење сировине кроји позицију на тржишту

БАЊАЛУКА - Енормно поскупљење сировине задаје проблеме предузећима у сектору металске и машинске индустрије, која не могу да у истом проценту подигну цијене својих производа и тако задрже позицију на тржишту и остваре профит.

Потврђују то за “Глас Српске” привредници који су и у јеку пандемије вируса корона успјели да сачувају радну снагу, па чак и да запосле одређен број радника и повећају плате.

Власник и директор фирме “Металац МБМ” из Дервенте Слободан Голуб рекао је да је пословање веома отежано. Уз велике напоре успјели су, додао је, сачувати свих 60 запослених.

- За тону сировине у децембру прошле године требало је издвојити 540 евра, а сада је већ потребно око 1.100 евра. Ријеч је о лимовима, цијевима, арматурним мрежама. Са друге стране, ми не можемо у толикој мјери подићи цијене готових производа и тако задржати позиције на тржишту - казао је Голуб, подсјетивши да то предузеће извози 97 одсто својих производа. Додао је да су у прошлој години успјели некако да се изборе, али да је ова много тежа.

- Имамо потраживања из Њемачке за великим количинама производа, али је питање шта и како ћемо успјети да реализујемо - рекао је Голуб и нагласио да се нове цијене готових производа тешко формирају, а купци их још теже прихватају.

Да су цијене сировине отишле у небо потврдио је и Немања Савић из которварошког предузећа “Сим техник”.

- Материјал је поскупио између 40 и 60 одсто и то представља огроман проблем јер ми не можемо свој готови производ поскупјети за толико. Сналазимо се како можемо, неке понуде прихватамо, а неке не. Углавном радимо за Њемачку - рекао је Савић и нагласио да “Сим техник” тренутно тражи нове раднике. 

У металској индустрији страхују да би дешавања на тржишту која се тичу поскупљења репроматеријала могла озбиљно да угрозе производњу и ликвидност извозно оријентисаних предузећа.

Инвестиције

Немања Савић истиче да је привредницима веома значајна помоћ Владе РС и Министарства привреде и предузетништва.

- Четврти пут смо се пријавили на јавни позив за подршку привредницима за инвестиције у вријеме “ковида”. Очекујемо да у току године буде још таквих позива. Значај те подршке је огроман, посебно због тога што је и новчани фонд повећан. Ове године планирамо куповину машине која кошта милион марака - казао је Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана