Поскупљења “очерупала” живинаре

Милијана Латиновић
Поскупљења “очерупала” живинаре

БАЊАЛУКА - Произвођачи пилетине и јаја у Републици Српској сабирају проблеме због којих је ова грана пољопривреде пала на кољена, а енормна поскупљења хране за живину, електричне енергије па све до папирне амбалаже, додатно су “очерупала” живинаре.

Потврђују то саговорници “Гласа” истичући да је живинарство имало неколико тешких и изазовних година, али да никада није било толико лоше стање.

Предсједник Удружења заједнице живинара РС Предраг Миличић рекао је да је укупна производња веома оптерећена континуираним поскупљењима свега што има везе с овом врстом производње, од компоненти за сточну храну до електричне енергије.

- У првим данима ове године поскупјела је и папирна амбалажа за 24 до 30 одсто - рекао је Миличић, који је и директор фирме “Агрекс” из Доњег Жабара. Појаснио је да папирна амбалажа стиже из Хрватске, односно Европске уније те да је до раста цијена дошло усљед поскупљења гаса.

- Произвођачи тврде да је гас који користе поскупио и до десет пута. Могу се очекивати и нова поскупљења, чак и озбиљно смањење производње до најаве затварања фабрика - рекао је Миличић.

Истиче да је због свих проблема у посљедње двије године видљив пад живинарске производње и до 30 одсто.

- Веома озбиљно је порастао увоз, првенствено из Србије и других земаља региона. Примјера ради, само увоз конзумних јаја у прошлој био је три пута већи у односу на годину раније, што показује да домаћи произвођачи смањују капацитете - казао је Миличић.

Говорећи о “Агрексу”, с обзиром на то да то предузеће једино у БиХ има дозволу за пласман јаја за прераду у ЕУ, Миличић каже да су лани извезли скромне количине, али да је тешко сада говорити о пласману за ову годину, с обзиром на тржишна кретања, тако да је сваки извоз неисплатив.

Један од највећих живинара у Љубињу је фирма “Кока продукт”, која се бави одгојем пиленки и производњом конзумних јаја. Власник и директор предузећа Душан Кољибабић упозорио је да је ситуација у живинарству крајње алармантна.

- Храна је поскупјела за 30 одсто, исто толико и струја, гориво за око 20 одсто, амбалажа, превоз, све, а цијена наших производа је готово на истом нивоу и немогуће ју је подићи и остварити неку конкурентност - рекао је Кољибабић. Додао је да годишње узгоје до 200.000 пиленки и произведу око 50 милиона комада јаја.

- У овако несређеној земљи каква је БиХ умјетност је опстати. На нашем тржишту сви могу да увозе шта хоће и раде шта хоће, било да су из земаља у окружењу или даље, а ми домаћи произвођачи плаћамо цех свега тога. Не можемо ми имати добре односе са другима и изаћи на шире тржиште кад овдје међу собом имамо несређене односе - упозорио је Кољибабић.

Извоз

Предраг Миличић је подсјетио да се домаћи живинари годинама боре да добију зелено свјетло за пласман конзумних јаја у Европу, али да никада један проблем не иде сам, тако да су усљед оптерећења да спасе постојећу производњу, ту борбу живинари ставили у други план.

- Осим тога, додатни проблем је паралисање рада институција на нивоу БиХ. Политичке теме су главна преокупација, тако да ове наше, животне стоје по страни - рекао је Миличић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана