Биће посла за 400 радника: Положен камен темељац за изграду постројења у Маховљанима

Срна
Foto: Дражан Поздеровић

ЛАКТАШИ - Највиши званичници Републике Српске данас су у Маховљанима код Бањалуке положили камен темељац за изградњу новог постројења компаније “Искра Тела Л” Лакташи, процијењене вриједности 15 милиона евра, гдје би посао по завршетку пројекта требало да добије 400 радника.

Камен темељац су положили предсједник Републике Српсе Милорад Додик, премијер Радован Вишковић, министар привреде Војин Митровић, градоначелник Лакташа Мирослав Бојић и власник компаније “Искра” Душан Шешок.

Извођач радова је “Баупартнер” из Лукавца.

“Искра” Словенија је компанија која је основана 1946. године са традицијом дугом 76 година у производњи индустријске електронике, енергетике и телекомуникационе опреме.

“Искра Тела Л” је у Лакташима основана 2007. године као кћерка фирма матичне фирме “Искра” Словенија.

Тренутно се бави производњом индустријске електронике, ТВ антена, кондензатора, те бризгањем термопласта и дуропласта.

Власник компаније “Искра” Душан Шешок рекао је да се одлучио за инвестирање у Републику Српску због позитивне пословне климе и подршке града и Владе Српске.

-Битно нам је да су се људи који су запослени показали као добри и квалитетни радници. Поносни смо на ту екипу и пуно смо се лакше одлучили да направимо већу фабрику. Привредна клима у Републици Српској се показала као позитивна, а ми смо овдје прихваћени и примљени добро - рекао је Шешок.

Шешок је навео да ће се у новом погону правити најквалитетнији производи компаније, који ће бити пласирани на тржиште ЕУ, те да је ријеч о компонентама који се користе у електроиндустрији.

Он је подсјетио да је “Искра” у 100 одстотном власништву породице Шешок и да је то највећа компанија те врсте у Словенији.


Предсједник Српске Милорад Додик је истакао да је отварање нових погона компаније “Искра Тела Л” у Лакташима показатељ да је Српска отворена за нове инвестиције и да нуди добар пословни амбијент за улагање.

Додик је, након полагања камена темељца за изградњу новог производног погона компаније “Искра” у Маховљанима, рекао да је захвалан инвеститорима из Словеније.

-То је за нас велики ресурс и инвестиција више од 15 милиона евра. Млади ће имати прилику да се запосле у једној профитабилној индустрији која нуди оптималне радне услове - изјавио је Додик новинарима.

Предсједник Српске је оцијенио да је значајно да инвеститори из Словеније и других земаља наставе да шире своје капцитете и да развијају производњу јер је то предуслов за раст извоза и БДП-а.

-Настављамо да ширимо добро пословно окружење, а најбољи су амбасадори тог доброг пословног окружења управо људи који раде с нама и имају искуства. Сигурно ће бити и других фабрика од оних људи који ће примјетити да имају овдје подршку на високом нивоу - истакао је Додик.

Говорећи о страним инвестицијама у Републици Српској, Додик је рекао да у свијету постоји проблем јер је мало оних који се одлучују у вријеме инфлације улагати у нове производне погоне, те навео да је због тога инвестиција у Лакташима велики успјех.

-Овдје је велико повјерење у систем. У Александровцу се прави нова фабрика која ће имати више од 30.000 метара квадратна. Постоји заинтересованост инвеститора. Можемо бити задовољни технологијом будућности која се развија у Републици Српској -закључио је Додик.

Градоначелник Лакташа Мирослав Бојић навео је да је ово велики дан за Лакташе и Републику Српску јер је једна препознатљива компанија одлучила да инвестира у ову локалну заједницу.

-У Лакташима имамо још једну велику инвестицију и многобројне домаће инвестиције. У овој години очекујемо више од 100 милиона евра инвестиција у проширење производње компанија које послују у Лакташима - нагласио је Бојић.
Градоначелник је захвалио Влади Републике Српске јер ствара повољан пословни амбијент.

-Лакташи биљеже сваке године раст прихода од привреде. То за нас значи развој локалне заједнице - навео је Бојић.

Министар привреде Републике Српске Војин Митровић рекао је да полагање камена темељца за изградњу новог постројења компаније “Искра Тела Л” у Лакташима показује да је Српска сигурно мјесто за стране инвестиције.
Митровић је рекао да Република Српска има повољан привредни амбијент и да се за такво стање потрудила прије свега Влада Српске са својом пореском политиком и системом образовања.

-Морамо погледати шта пружа Влада Српске и ресорно министарство, а то су одређене врсте подстицаја како би постакли производњу, прије свега реални сектор. Ово је најбољи примјер како локална заједница сарађује са Владом - рекао је Митровић и додао да је ова инвестиције изузетно значајно за Лакташе и цијелу Републику Српску.

Он је рекао да Влада и локална заједница омогућавају максимално убрзање свих процедура и административних препрека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана