Посао добија 6.811 незапослених

Анита Јанковић-Речевић
Посао добија 6.811 незапослених

‚‚ Бањалука - Прилику да дође до радне књижице добиће 1.159 незапослених више него што је првобитно предвиђено Акционим планом запошљавања у овој години, а за те намјене Република Српска обезбиједила је додатних 14,14 милиона КМ.

То ће бити омогућено измјенама Акционог плана запошљавања које је на јучерашњој сједници усвојила Влада РС. Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић рекао је да уз додатна средства укупна сума предвиђена Акционим планом износи 30,27 милиона марака, што ће бити довољно за запошљавање 6.811 лица.

Милуновић је рекао да ће додатни новац бити усмјерен за оне који су конкурисали за програм запошљавања и самозапошљавања, борачке категорије и приправнике.

- Било је предвиђено запошљавање 1.225 лица из тих циљних група, а сада ће бити запослено њих 2.384 - рекао је Милуновић. Он је додао да ће новац бити оперативан чим ова одлука буде објављена у “Службеном гласнику”.

- Већ сљедећег дана ће бити наложено да буду потписани уговори. Инсистираћу да то буде завршено до 15. јула - нагласио је Милуновић и додао да су послодавци и лица која су конкурисала за програм запошљавања и самозапошљавања исказали веће интересовање због чега је донесена одлука да се обезбиједи додатни новац.

- Првобитним Акционим планом било је предвиђено запошљавање 195 дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца. Овом измјеном омогућићемо да сва лица која су испунила услове буду обухваћена овим пројектима, а укупно их је 648 - нагласио је Милуновић.

Додао је да је првобитно планирано ангажовање 200 приправника, а измјенама је омогућено да се обухвате сва предузећа која су се јавила за коришћење тих средстава и која испуњавају услове.

- Сада је обухваћено 770 приправника. То је у склопу демографске политике коју водимо. Ово је једна од мјера која ће омогућити да задржимо младе стручњаке - рекао је Милуновић, додавши да су измјеном обухваћене и остале циљне групе, односно лица старија од 40 година, жене жртве ратне тортуре, жене жртве насиља и штићеници домова који су завршили школовање.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић потез Владе РС оцијенио је као веома добар и користан.

- Најбоље уложен новац је онај уложен у нова радна мјеста али под условом да су та мјеста у реалном сектору, да се запошљавају људи који стварају нову вриједност, а не да иду на терет буџета - рекао је Шкребић.

Одлуку Владе РС поздравио је и предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић, који каже да подржава све активности усмјерене на рјешавање проблема борачке популације.

- Ово су конкретне мјере које ће утицати на побољшање положаја борачке популације. Увјерен сам да ћемо заједнички радити и на свим осталим питањима које муче борце и у складу са могућностима их рјешавати - рекао је Савчић.

Највише новца

Душко Милуновић је истакао да је ове године обезбијеђен највећи износ новца који је Влада РС до сада издвојила за подстицај запошљавања.

- Од 2015. до 2018. године на основу ових акционих планова издвојено је 50,13 милиона КМ и запослено 12.374 људи - истакао је Милуновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана