Појачана испорука погоне теслићке “Дестилација” држи у животу

 Милијана Латиновић
Појачана испорука погоне теслићке “Дестилација” држи у животу

ТЕСЛИЋ - Испорука сировине Хемијској индустрији “Дестилација” из Теслића је појачана те на адресу тог предузећа стиже двадесетак камиона дневно, а након ургенције надлежних до краја године шумска газдинства би требало да им испоруче 16.000 кубика, што ће погоне оставити у животу до марта.

Рекао је то “Гласу Српске” директор “Дестилације” Зоран Шкребић, додавши да је све оно што су се усмено договорили са надлежнима у Влади Српске озваничено документом.

- Осим газдинстава са којима смо већ имали уговор, ту су још и три додатна те би из укупно 16 газдинстава до краја децембра требало да нам стигне наведена количина сировине. Већ неколико дана је испорука појачана и ако се овако настави, неће бити проблема. Осим тога, измијењен је цјеновник, тако да је цијена повећана за 20 одсто - рекао је Шкребић.

Он је подсјетио да је “Дестилација” почетком новембра зауставила трећину производње због недостатка сировине и најавила потпуну обуставу већ у јануару уколико испорука не буде појачана.

За ову годину имали су потписан уговор са 13 шумских газдинстава, а до краја октобра тек четири газдинства су испунила план више од 70 одсто. Шкребић је рекао да су газдинства “Врбања” из Котор Вароша, “Бањалука”, “Бирач” из Власенице и “Јахорина” уговоре испунила у проценту мањем од 40 одсто.

- Да смо наставили пуним капацитетом да радимо уз четири, пет камиона сировине дневно, колико је стизало, потпуно бисмо зауставили производњу већ 10. децембра - рекао је Шкребић.

Истакао је да је ово предузеће имало уговорено 96.000 кубика сировине за ову годину те да им је испоручено око 70 одсто.

- Ако годину завршимо са 85 одсто испуњености уговора, биће добро, иако је то далеко од доброг - рекао је Шкребић.

Он је протеклих дана разговарао и са иностраним партнерима према којима ће ићи нешто мање испоруке у овом мјесецу. С обзиром на то да би већ требало да уговарају испоруке за идућу годину, Шкребић каже да је веома тешко направити значајнији уговор за прву половину 2023. године.

- Идућа година биће веома тешка, уз ове проблеме са испоруком сировине инфлација расте, струја поскупљује и има још много других проблема који отежавају пословање - рекао је Шкребић.

Упркос свим потешкоћама свим запосленима плате и доприносе исплаћују редовно и како каже већ двије и по деценије се није догодило да радници не добију оно што су зарадили.

Ремонт

Зоран Шкребић је казао да је након гашења трећине производње “Дестилација” започела ремонт.

- Од момента заустављања траје ремонт тог погона. То су погони који раде под високим температурама, пећи са ватросталном циглом које се никада не хладе. Ремонт ће трајати још данима - рекао је Шкребић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана