Похабани новац отишао на отпад

Милијана Латиновић
Похабани новац отишао на отпад

БАЊАЛУКА - Централна банка БиХ уништила је за десет мјесеци ове године 8,03 милиона комада новчаница КМ, укупне вриједности веће од 281 милион марака, јер су биле похабане и неподобне за платни промет.

У Централној банци БиХ навели су за “Глас Српске” да је у истом периоду прошле године у отпад отишло 8,9 милиона новчаница, вриједности од око 305 милиона марака.

За десет мјесеци уништено је и 10.205 комада кованог новца неподобног за оптицај укупне вриједности 18.642 КМ, док је у истом периоду лани у смеће отишло 4.928 кованица вриједних 6.257 марака.

- Највеће количине новца које се униште су похабане новчанице које су усљед употребе дотрајале, те им је знатно смањен квалитет папира и боја, односно својим изгледом нису подобне за даљи оптицај. Са друге стране, има и оштећених новчаница, које су, на примјер, подеране на два или више дијелова, залијепљене љепилом, новчанице којима недостаје један или више дијелова, исцртане или оштећене масноћом, бојом, те оне коју су нагорјеле, прогорјеле, нагризене - појаснили су у Централној банци БиХ.

Додали су да је оштећени ковани новац који се уништава углавном искривљен, окрњен, нагризен, односно изгубио је аутентични облик.

- У складу са Законом о Централној банци БиХ, неприкладна валута се повлачи из оптицаја, уништава и замјењује адекватним новчаницама и кованим новцем подобним за оптицај - навели су у Централној банци.

Члан Удружења економиста РС SWOT Александар Љубоја каже за “Глас Српске” да су новчанице подложне хабању.

- Осим тога, догађа се и намјерно уништавање новчаница од стране несавјесних грађана, који не разумију да је тај новац као платежно средство материјално добро које има своју вриједност. Генерално, дио новца је похабан током употребе, иако се новац прави од све квалитетнијег материјала - рекао је Љубоја, додавши да замјена и уништавање новца представљају трошак емисионих институција, а који опет иде на терет грађана. Љубоја каже да је намјерно уништавање новчаница и кованица кажњиво, али да се то ријетко примјењује.

Фалсификати

Према подацима Централне банке БиХ закључно за десет мјесеци ове године, регистровано је 346 комада фалсификованих новчаница конвертибилне марке.

- Посматрано по апоенима, највише их је у апоену од 50 КМ - 165 комада, затим од 100 марака - 102 комада и  у апоену од 20 КМ - 70 комада - навели су у Централној банци и додали да су у истом периоду регистрована и 572 комада фалсификованих кованица, од чега највише у апоену од једне марке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана