Подстицаји за директна улагања стижу на адресе 207 предузећа: Нове технологије јачају продуктивност

Милијана Латиновић
Подстицаји за директна улагања стижу на адресе 207 предузећа: Нове технологије јачају продуктивност

БАЊАЛУКА - Влада Српске дала је зелено свјетло на приједлог ранг-листе за додјелу подстицаја за директна улагања у износу од седам милиона марака, а привредници кажу да ће куповином нових машина унаприједити производњу и повећати продуктивност.

Подстицаји су намијењени за подршку привредним субјектима из области прерађивачке индустрије који набављају савремену технологију и опрему која није старија од 12 година, а пројекат се реализује у сарадњи са Свјетском банком. Према подацима Министарства привреде и предузетништва РС на јавни позив за додјелу подстицаја за директна улагања у 2021. години пријавило се 267 привредних субјеката, а њих 207 испунило је услове.

- Одбијени су захтјеви привредних субјеката који ни након затражене допуне нису доставили доказе о испуњености услова, а најчешћи разлози одбијања односе се на недовољан број радника, шифру дјелатности, неизмирене пореске обавезе, непотпуну документацију, непоштовање тражене методологије или рокова позива - појаснили су у ресорном министарству и додали да ће у наредном периоду услиједити потписивање уговора са корисницима подстицаја.

Истакли су да су на овај начин подржани пројекти привредних субјеката који запошљавају укупно 19.862 радника.

Предсједник Удружења послодаваца металске индустрије и рударства РС Предраг Зорић рекао је за “Глас Српске” да је циљ да се стимулацијом технолошког развоја домаћих предузећа продуктивност подигне на виши ниво, а на тај начин обезбиједи и боља конкурентност на тржишту.

Зорић, који је и директор фирме “Kolektor CCL” из Лакташа, рекао је да је свака подршка стимуланс привреди.

- Тешко је постићи конкурентност са нивоом прерађивачке индустрије који имамо и зато сваки помак у производњи доводи до боље продуктивности. Набављамо двије најмодерније машине за индуктивне компоненте, за погон у Српцу. Квалитет смо постигли, а са оваквом инвестицијом повећавамо количину производа неопходних купцима - рекао је Зорић.

Директор фирме “Lupaco” из Бањалуке, која се бави производњом папирних кеса, Далибор Лукић рекао је за “Глас Српске” да ће им подстицај добро доћи за набавку машине која би требало да стигне до краја године.

- Уз помоћ нове машине нећемо пробијати рокове испоруке и моћи ћемо да испунимо све услове партнера - рекао је Лукић. Казао је да папирне кесе пласирају у Велику Британију и земље Европске уније. За мјесец дана, додао је, произведу између шест и седам милиона папирних кеса.

- Са новом опремом повећаћемо продуктивност. Осим тога, до сада смо производили папирне кесе без икакве штампе, а са новом машином моћи ћемо да радимо и штампу и самим тим наш производ биће привлачнији на тржишту - рекао је Лукић и додао да фирма запошљава 35 радника те да с обзиром на раст обима посла и већа улагања, расте и потреба за запошљавањем.

Дјелатности

У Министарству привреде и предузетништва РС навели су да се највише инвестиција реализује у сектору металне и електро индустрије, затим дрвне те индустрије производње папира. Значајне инвестиције се односе на набавку нових производних линија, дигитализацију производних процеса, ЦНЦ машина, робота, ласера и слично. Осим тога, у текстилној и обућарској индустрији, која је препознатљива као индустрија са ниском акумулацијом капитала, улаже се у дигитализацију процеса производње, те у развој властитог производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана