Под ембаргом око 12.000 пољопривредника

Анита Јанковић-Речевић
Под ембаргом око 12.000 пољопривредника

БАЊАЛУКА - Ембарго на исплату подстицаја у Српској има 11.954 пољопривредника, а разлог су махом неизвршене обавезе за преузети репроматеријал, стоку и механизацију, а има и оних који нису плаћали закуп за земљиште или су ненамјенски трошили субвенције.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да право на подстицајна средства не могу остваривати пољопривредници са пасивним статусом који се, како наводе, стиче по неколико различитих основа попут неизвршавања обавезе редовног годишњег ажурирања података у АПИФ-у или неизмиривања обавеза према Пореској управи РС за доприносе. Исплата подстицаја стопира се и за оне произвођаче који не измире обавезе по основу накнаде за противградну заштиту, као и због навођења неистинитих података приликом подношења захтјева за субвенције. У ресорном министарству додају да су чести разлози обуставе и неизвршене обавезе које газдинства имају за регресирани репроматеријал, због дуговања по кредитима и слично.

- Због приспјелих а неизмирених дугова према предузећу “Робне резерве” у стечају пасиван статус има 6.524 пољопривредника и сви они не могу остваривати право на подстицаје - казали су у Министарству пољопривреде.

Појаснили су да су претходних година пољопривредним произвођачима давани разни робни кредити од стране Владе РС, са обавезом да одобрену вриједност кредита отплате, а како многи од њих нису испоштовали ту обавезу, Влада РС је 2010. године донијела закључак према којем је исплата подстицаја условљена измирењем обавеза.

- У оквиру Пројекта реконструкције и обнове РС на кредитној основи је испоручивана стока попут стеоних јуница, приплодних бикова, оваца, затим разна механизација као што су трактори, мотокосачице, мултикултиватори и по том основу кредитно је задужено 4.517 пољопривредника. Сви корисници су били упознати да су дужни испоручену вриједност робе отплатити и уредно су потписивали уговоре о робним кредитима  - додали су у министарству.

Навели су да је по пројекту јапанске Владе на кредитној основи била испоручивана пољопривредна механизација те да је задужено 70 пољопривредника, док је у оквиру пројекта Владе Словеније задужен један ратар који је преузео трактор.

- Кроз пројекат EU PHARE на кредитној основи су испоручене стеоне јунице и свиње и тренутно су задужена 702 произвођача, 64 пољопривредника имају дуг за закуп земљишта а пасиван статут има и њих девет због незаконитог  коришћења пољопривредног земљишта. Због малверзација и ненамјенски утрошених исплаћених подстицаја у регистру су 47 дужника, а исплата је обустављена и за 20 пољопривредника који су изнијели неистините податке при регистру газдинства - рекли су у Министарству пољопривреде.

Предсједник Савеза пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да су изнесени подаци очигледан показатељ у каквом су тешком стању пољопривредници кад не могу измирити ни основне обавезе.

- Требало би врло темељно проћи кроз проблематику и структуру тих дуговања, као и структуру газдинстава која дугују и тек онда донијети суд о свему. Не желим бранити ни кудити произвођаче који нису измирили обавезе јер знам кроз колику тежину пролази пољопривредна производња посљедњих десетак година у Српској, нарочито након потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању - казао је Маринковић. 

Регресирано гориво

Дуг пољопривредника према предузећу “Робне резерве” у стечају настао је 2009. и 2011. године по основу регресираног горива и износио је око 3,5 милиона КМ. Од укупног броја произвођача који су се задужили, до сада је свега њих 646 измирило своје обавезе, а многи ратари се правдају да нису ни знали да имају дуговања, јер нису добијали опомене од поменутог пропалог јавног предузећа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана